Sursa foto: Pixabay.com
Igiena orală atentă nu este niciodată o sarcină ușoară atunci când vine vorba de copii. Mai ales când ne referim la aceia de vârste mici și foarte mici.
Aspectele care trebuie luate în considerare atunci când vine vorba de îngrijirea orală a copiilor:
- vârsta trebuie începută igiena orală pentru bebeluși și copiii mici;
- pasta de dinți și fluorul în igiena orală la bebeluși și copii;
- raportul dintre alimentație și igiena dentară a copilului mic.
Învățarea copiilor cum să se spele pe dinți necesită răbdare și multă creativitate, dar oricât de grea ar fi această misiune, părinții trebuie să se preocupe cu seriozitate de ea. Motivul este unul foarte simplu: de la vârsta de doi ani se creează deja obiceiuri care vor dura o viață întreagă.
La ce vârstă trebuie începută igiena orală pentru bebeluși și copiii mici?
În jurul vârstei de 4 luni a sugarului, chiar înainte de erupția primilor dinți de lapte, se poate începe curățarea gingiilor cu tifon umezit cu apă sau cu un dispozitiv special din silicon.
Atunci când apar primii dinți, o periuță de dinți cu peri moi și dimensiunile adecvate vârstei bebelușului este ideală a fi folosită de două ori pe zi.
De îndată ce există contact între dinți, utilizarea ața dentară trebuie începută pentru a preveni cariile interproximale.
De la vârsta de 3 ani, se poate începe să se utilizeze chiar și o periuță electrică, dar întotdeauna cu ajutorul părinților.
Cum trebuie utilizat fluorul în igiena orală la bebeluși și copii?
În funcție de riscul individual de apariție a cariilor dentare, suplimentele de fluor pot fi adăugate la igiena orală a copilului.
Cele mai frecvente sunt apele de gură fluorurate (lichide de spălare a gurii ), care pot fi utilizate zilnic sau săptămânal în funcție de recomandarea medicului dentist.
Când ar trebui introdusă pasta de dinți în igiena orală pentru bebeluși și copii?
Pasta de dinți trebuie introdusă imediat după erupția primului dinte, ceea ce se întâmplă de obicei în jur de 6 luni.
Ar trebui să fie o pastă de dinți cu o compoziție care conține 500 ppm de fluor. Ca un termen de comparație, cantitatea care trebuie așezată pe perie trebuie să fie de mărimea unghiei mici a bebelușului.
Din momentul în care nu mai exista riscul ca micuțul să înghită pasta, cantitatea de fluor din pasta de dinți poate fi mărită la 1.000-1.450 ppm. Cantitatea în acest caz, deși mai mare, nu trebuie să depășească niciodată mărimea unui bob de mazăre.
Începând cu vârsta de 6 ani, se poate utiliza deja o pastă pentru adulți sau specială pentru copii cu o compoziție de cel puțin 1450 ppm fluor.
Igienă orală a copilului, o provocare pentru orice părinte
Cele mai citite articole
Înainte de vârsta de 2 ani, părinții trebuie să spele ei înșiși gingiile și dinții copilului cu un tifon umed după mese. După această vârstă, de doi anișori, se poate începe învățarea micuțului să se spele singur pe dinți cu o periuță de dimensiuni mici și peri moi, delicați.
După 3 ani copilașii pot folosi singuri și pastă de dinți specială pentru ei, în porții mici.
După vârsta de 6 ani, copiii sunt, de regulă, pe deplin autonomi în multe privințe, motiv pentru care nu trebuie să mai fie supravegheați de către un adult când se spală pe dinți, deoarece în decurs de patru ani (de la 2 la 6 ani), obiceiul acesta, de a-și igieniza dinții după fiecare masă, este deja implementat și a devenit un automatism.
Ața dentară
Acest element de realizare a igienei dentare după periaj trebuie folosit după apariția a minim 20 de dinți, adică de la 2 ani. Explicația acestui lucru constă în faptul că înainte de această vârstă contactul dintre dinți nu este unul foarte important.
Copiii trebuie ajutați la început ca să utilizeze ața dentară chiar și până pe la 7-8 ani, deoarece multora dintre ei le lipsește încă acea dexteritate absolut necesară pentru a o folosi în mod corect.
Părinții sunt o oglindă pentru copiii lor în majoritatea situațiilor, dă un exemplu.
Pe măsură ce copiii copiază postura adulților, a face din periaj un motiv de mare distracție în familie poate funcționa foarte bine.
În acest moment, părinții ar trebui să profite de ocazie pentru a verifica dacă copilul se spală corect pe dinți și să facă corecții în ceea ce privește periajul (gingiile copilului sunt foarte sensibile și solicită mișcări delicate pentru a nu sângera) și direcția mișcărilor periei (circulară în partea de jos) și în sus și în jos pe dinții din față.
Alimentația și igiena dentară a copilului mic
Părinții ar trebui să se descurajeze obiceiul de a mânca dulciuri sau de a suge acadele și dropsuri între mese, deoarece zahărul în contact prelungit cu dinții favorizează dezvoltarea cariilor. De asemenea, obiceiul de a bea lapte de a adormi, după spălarea dinților sau de a ține sticla de lapte în gură până când adorm, sunt obiceiuri dăunătoare ce trebuie eradicate.
Cariile dinților de lapte nu trebuie neglijate
Cariile din perioada copilăriei mici trebuie tratate chiar și la prima dentiție. Este incorect să fie lăsați dinții de lapte cu niște carii netratate pe motiv că nu merită traumatizat copilul pe scaunul dentistului din moment ce dinții aceștia oricum vor cădea în câțiva ani. Cariile apărute în acești dinți pot deteriora pulpa dintelui, cu efecte nefaste asupra dentiției permanente.
Colorarea dinților copiilor, prilej de îngrijorare?
La unii copii o dungă maro închis este vizibilă la baza dinților, lângă gingii. Aceste dungi se datorează prezenței bacteriilor pe dinții de lapte și nu sunt neapărat asociate cu igiena orală deficitară. Din motive estetice, ea poate fi îndepărtată de către dentist, deși tinde ca să revină până când apare dentiția definitivă.
Cariile sunt mai frecventă în fisurile mici ale dinților unde periuța de dinți nu ajunge. Procedeul sigilarii aplicat pe dinții molari, unde fisurile și angulația sunt cele mai mari, este foarte eficientă în protejarea împotriva cariilor copiilor mici.
Stomatologul, un prieten al celui mic, nu un Bau Bau!
A speria copilul care nu este cuminte că urmează să-l ducă la dentist pentru o injecție este o greșeală, scaunul dentistului este un loc unde se tratează dinții, nu un loc de tortură.
O clinică unde există medici specializați în stomatologie copii este cea mai bună alegere pentru ca un micuț să aibă curaj când ajunge aici. De obicei, aici există un cadru plăcut pentru copil: colorat vesel, cu o chiuvetă mică, oglindă și diverse jucării educative.