Stiri

Reprezintă economia la comandă o modalitate de revoluționare a pieței muncii?

0

Platformele de muncă online constituie una dintre cele mai accesibile modalități de angajare în câmpul muncii pentru o perioadă de timp determinată, fără a fi necesară deplasarea la locul de muncă, ceea ce deschide vaste posibilități de a lucra de la distanță. Printre cele mai cunoscute platforme de acest gen se numără Elance (1999), oDesk (2003), PeopelperHour (2007), Freelancer (2009) și Upwork (2013, în urma fuzinii dintre oDesk și Elance).

Economia la comandă permite plasarea de oferte de muncă pe termen scurt sau lung către freelancerii sau experții care vor lucra pe baza unui contract online. Aceștia sunt puși în legătură cu clienții prin intermediul platformei digitale, care se va ocupa de asigurarea plăților. Acest tip de muncă este revoluționar pentru că le permite freelancerilor din lumea întreagă să aplice și să-și găsească de muncă, oferindu-le, de asemenea, multe alte beneficii.

Ce spun statisticile despre piața muncii la comandă?

Serviciile de transport de tip ridesharing (Uber, Lyft, etc) generează peste 58% din veniturile economiei la comandă la nivel global. Platformele online, precum Upwork, Freelancer și altele le oferă angajatorilor din întreaga lume posibilitatea de angaja de la scriitori pe diverse teme, precum ruleta online sau esports, creatori de conținut video sau de software și până la asistenți online ori personal pentru call center.

Un procent de 79% dintre cei care activează în acest sector de muncă se declară mai mult decât satisfăcuți. De altfel, 56% dintre persoanele care sunt prezente pe diversele platforme online, de la freelanceri și experți și până la contractorii independenți, prestează acest gen de muncă în mod suplimentar, ca o sursă adițională de câștiguri, în afara venitului principal.

Piața economiei la comandă a evoluat de la 43 de milioane de persoane înregistrate în 2018 până la 78 de milioane de persoane până în 2023. În aproximativ 40% dintre organizațiile la nivel mondial, 1 din 4 angajați lucrează în sistem de muncă la comandă. Rata de creștere anuală compusă va fi de 15% până în 2026, fiind o formă de muncă ideală pentru persoanele care au venituri mici și medii.

Este economia la comandă o formă de muncă avantajoasă din punct de vedere financiar?

Privită din punct de vedere al câștigurilor, 21% dintre cei care activează în acest domeniu reușesc să obține câștiguri de peste 100.000 de dolari anual. În medie, suma câștigată este de 5.200 de dolari, în anumite sectoare remunerația fiind mai ridicată decât în cazul locurilor de muncă cu normă întreagă.

Unul dintre motivele pentru care 75% dintre persoanele care au optat pentru această formă de muncă este asigurarea stabilității financiare în timpul crizei economice și sanitare. Aproximativ 63% dintre aceștia au optat pentru muncă la comandă datorită programului de muncă flexibil, chiar dacă este vorba despre un câștig mai mic.

Beneficiile muncii la comandă

Avantajele unei poziții temporare, pe termen scurt vine cu o serie de beneficii care se dovedesc a fi pe placul celor care își doresc un program de muncă flexibil, dar care să aibă parte și de o remunerație adecvată. Printre acestea se numără:

  • Flexibilitate – contractorul și freelancer-ul stabilesc de comun acord o dată de livrare, astfel încât aceasta să fie reciproc avantajoasă;
  • Varietate de posturi de muncă și taskuri – grație acestei caracteristici există multiple posibilități de accesare a unui contract pe termen scurt;
  • Nivel ridicat de independență – freelancerul își permite să opteze pentru slujba pe care o consideră mai apropiată de dorințele sale, fără niciun fel de presiune din partea contractorului;
  • Plata – nu de puține ori se dovedește că muncă pe termen scurt este la fel de bine sau chiar mai bine remunerată decât pentru o poziția cu caracter stabil;
  • Eficiența costurilor – contractorii beneficiază de servicii de calitate pe perioada stabilită, plătind exclusiv pentru serviciile prestate, fără să mai fie implicate și alte costuri precum în cazul unui angajat permanent (taxe pentru sănătate, pensie, concediu, etc);
  • Identificarea și angajarea celui mai bun freelancer pentru poziția dorită – procesul de selecție îi permite angajatorului să opteze pentru cea mai bună variantă, asigurându-și în acest fel servicii de calitate;
  • Producție îmbunătățită – nivelul de motivație în cazul unui freelancer este mai ridicat decât al unui angajat permanent, ceea ce va avea ca efect o productivitate sporită.

Totuși, cei care activează în economia la comandă trebuie să ia în considerare și anumite dezavantaje care derivă din această poziție, precum lipsa asigurările medicale, a beneficiilor pentru pensie, cheltuielile personale, precum și lipsa motivației în anumite momente ca urmare a faptului că activitatea se desfășoară în mod individual.

În acest moment 86% dintre cei care își oferă serviciile în mod independent consideră că perspectivele pieței sunt de mare viitor, mai ales că 80% dintre marile companii și corporații la nivel internațional și-au propus să se folosească de această categorie de persoane.

Perspectivele oferite de această piață îi determină pe 48% dintre nou veniții în acest sector de muncă să își dorească o carieră pe termen lung. Nici nu este de mirare acest lucru, în condițiile în care valoarea acestei pieței va fi de 455 de miliarde de dolari în 2023. Având în vedere că munca la distanță a devenit o realitate în timpul crizei sanitare, piața muncii la comandă va deveni din ce în ce mai importantă în următorii ani.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Cum să ai dinți perfecți fără bătăi de cap

Previous article

Ce este o pompa de dozare si in ce situatii este utila?

Next article

You may also like

More in Stiri