Cuprins:
- De ce este bine ca să ne purificăm aerul din casă?
- Metode de igienizare a caselor noastre la îndemâna oricui
- Lampa catalitică, un obiect mereu la modă
O casă este un concept extrem de larg. Numită de mulți o adevărată fortăreață a familiei,, este de obicei asociată cu sentimente pozitive, precum ar fi căldura sau securitatea. Aici, în căminul nostru, departe de tumultul lumii, petrecem cele mai frumoase momente din viața de cuplu, ne creștem copii, ne întâlnim cu rudele și prietenii dragi.
De dragul propriului confort, ne ocupăm de locuința noastră, o amenajăm și o renovăm iar și iar. Conform datelor, acum, de când cu pandemia, mulți ne-am petrecem cel puțin 70% din timp în casele noastre!
În aceste condiții, cu greu cineva își mai dă seama că aerul din interiorul locuinței poate fi chiar de trei ori mai poluat decât aerul din exterior! Plus că afară încă mai purtăm masca medicală.
Cum este posibilă așa o poluare? Pentru că deja e studiat: cei mai răi inamici din casa noastră sunt praful și alți acarieni.
La aceștia se adaugă firele de păr de animale (mai ales dacă avem pisici), mucegaiul sau poluarea din exterior. Cum să îmbunătățim calitatea aerului pe care îl respirăm, astfel încât casa noastră să devină un refugiu dorit? Cu parfumuri? Cu lămpi cu ultraviolete? Cu lumânări? Dificilă alegere, nu-i așa?
- Primul pas pentru un aer interior de calitate: ventilează camerele foarte bine!
Cel mai simplu mod de a obține aer curat este să îți aerisești casa timp de cel puțin 15 minute de două ori pe zi (de preferință dimineața și seara). Scurt și intens. Ferestrele ar trebui să fie larg deschise, nu ușor întredeschise, așa cum facem mulți.
Dacă este vorba de un apartament care are mai multe camere, merită să fie ventilate fiecare separat. Ar trebui să ne amintim mereu că renunțarea la aerisirea camerelor poate contribui la creșterea ciupercilor și a mucegaiului în casă.
Desigur, ar trebui să fim atenți și la calitatea aerului din exterior, în special în sezonul de vară, când standardele de poluare sunt depășite de cele mai multe ori.
- Lupta-te curajos cu praful din locuință!
Locuințele noastre nu trebuie doar să fie frumoase și confortabile, ci mai presus de toate perfect curate. Nu uitați deci ca să vă igienizați casele regulat! Merită să acordăm atenție faptului că praful trebuie șters cu o cârpă umedă, iar aspiratorul pe care îl folosim să fie echipat cu filtre adecvate, de exemplu HEPA.
Uneori este bine să abandonezi anumite echipamente și substanțe noi în favoarea metodelor tradiționale de combatere a murdăriei, precum oțetul, sucul de lămâie sau uleiul de măsline. Nu uita ca să ștergi și podelele la fel de des. Doar atunci va exista siguranța că murdăria a fost îndepărtată și că nu s-a ridicat în aer.
- Umiditatea potrivită în aer este esențială într-o casă!
Cele mai citite articole
Aerul insuficient umezit usucă membranele mucoase ale gâtului și nasului, irită conjunctiva și pielea. De asemenea, accelerează dezvoltarea infecțiilor periculoase.
Când umiditatea aerului scade sub 40%, particulele periculoase se opresc din mișcare și mai mulți poluanți intră în plămâni.
Ce să faci atunci pentru a preveni asemenea situații? Prosoapele umede sau recipientele cu apă pot fi agățate pe calorifere. Pe de altă parte, umiditatea mai mare de 60% favorizează creșterea bacteriilor, a ciupercilor și a acarienilor. Soluția ideală este să cumperi un dispozitiv care să monitorizeze automat și să regleze adecvat nivelul de umiditate a aerului. În acest fel, există certitudinea că aerul din casă are o umiditate optimă.
- Ai grijă de prezența florilor în cas
Plantele verzi dintr-un cămin aduc o serie de beneficii gospodăriei: absorb praful și alți poluanți ai aerului, cresc umiditatea, absorb căldura și reduc zgomotul, îmbunătățind astfel acustica în cameră. În plus, au și un efect foarte pozitiv asupra psihicului, precum și un efect antidepresiv natural. Potrivit cercetărilor, literalmente câteva plante de apartament mici pot îmbunătăți semnificativ calitatea aerului interior. Rolul celor mai bune filtre este jucat de iedera diavolului, crinii de ghiveci, margarete, gerbera, ferigă.
- Ai auzit de lămpile catalitice?
Lampa catalitică a fost inventată la finele secolului 19, în Franța. A fost inițial folosită pentru purificarea aerului din secțiile de spital. Datorită arzătorului său special, lampa nu numai că neutralizează toate mirosurile din cameră, ci și ucide bacteriile și virușii, în timp ce umple camera cu o aromă ușoară și plăcută.
Lampa Berger (lampa franceză) este un dispozitiv pentru purificarea și aromatizarea aerului interior. Purificarea se realizează prin metoda arderii catalitice, acest principiu fiind cunoscut de la începutul secolului al XIX-lea .
În 1897, asistentul farmacist Maurice Berger (1866-1930) a inventat prima lampă de ardere catalitică care purifică aerul din secțiile spitalului. Această descoperire brevetată a fost soluția la una dintre principalele probleme ale vremii: problema purificării aerului în încăperile închise.
În prezent, compania Berger este cel mai mare producător de dispozitive din lume. Prima lampă construită consta dintr-un vas de sticlă, în care a fost turnată o soluție de alcool și un arzător catalitic, pe care Berger tocmai îl brevetase. Arzătorul era compus dintr-un fitil și un gât, care era realizat din ceramică.
Lămpile Berger erau foarte apreciate și folosite de către artiștii boemi din toată Europa, în special din Franța. Fani importanți ai acestor lămpi erau Pablo Picasso și Jean Cocteau, acesta din urmă folosind o astfel de lampă pentru a îndepărta mirosul de opiu (!!!) din apartamentul său. De la începutul secolului al XX-lea, multe astfel de lămpi au devenit obiecte de artă.
Lampa catalitică folosește alcoolul izopropilic drept combustibil lichid. Acum lampa Berger nu mai este utilizată în medicină, dar dispozitivul este utilizat pe scară largă în case și birouri pentru aromatizare.
Există atât lichide aromate pentru o asemenea lampă (parfumul se adaugă în alcoolul izopropilic). Astfel, lampa purifică simultan aerul și umple casa cu aromă.
Așadar, alege dintre modelele de lămpi catalitice pe acelea care nu sunt doar decorarea interiorului și parfumarea spațiului, ci combină și funcțiile utile de eliminare a mirosurilor neplăcute și dezinfectarea aerului.