Nu există persoană care cel puțin o dată în viață să nu fi văzut o vitrină frigorifică, nu-i așa? Acesta este un echipament de răcire profesională specializat prezent în toate magazinele alimentare unde este necesar să se asigure o anumită temperatură pentru conservarea produselor. Și nu numai acolo!
Managerii și antreprenorii cu afaceri în domeniul HoReCa s-au confruntat în repetate rânduri cu problema achiziționării unei vitrine frigorifice performante. Există un mare număr de producători ai acestui tip de echipament profesional, de aceea este dificil să faci o alegere corectă și să cumperi exact modelele potrivite, care să fie optime funcțional mulți ani de acum înainte.
Din ce în ce mai multe sectoare din domeniul utilajelor de refrigerare comercială au investit în calitatea și îmbunătățirea echipamentelor de acest gen, lansând adesea modelele de vitrine frigorifice verticale sau vitrine reci orizontale cu inovații tehnologice majore.
Ce este o vitrină frigorifică?
Este un echipament special destinat pentru afișarea și refrigerarea produselor alimentare care trebuie păstrate la o temperatură mai mică decât aceea prezentă în mediul ambiant.
În general, în vitrinele frigorifice verticale se așează produse specifice precum ar fi: sucuri bio, băuturi răcoritoare carbogazoase, apă minerală și plată, bere, băuturi energizante, prăjituri, dulciuri etc.
Vitrinele frigorifice verticale pot fi folosite în diferite tipuri de afaceri. Afișajul frigorific este un aliat excelent al supermarketurilor, dar și al magazinelor mici de cartier, poate fi utilizat cu succes în baruri, cafenele, restaurante și magazine de dulciuri.
Aceste vitrine reci au uși de sticlă transparente pentru a facilita vizualizarea și alegerea produselor de către consumatori și angajați.
Cum se alege o vitrină frigorifică verticală bună pentru afacerea ta?
Există câteva puncte care trebuie respectate și analizate înainte de a decide care este cel mai bun echipament profesional de stocare temporară și afișaj la rece vertical pentru unitatea ta.
Ce trebuie verificat?
- Tipul de unitate. Ce segment al afacerii se concentrează pe produse refrigerate? Este vorba de băuturi, plăcinte, dulciuri etc.?
- Cererea comercială. Cât de des sunt solicitate produsele care au nevoie de păstrare la rece? Are unitatea ta suficient spațiu pentru amplasarea unor vitrine frigorifice? Dacă da, cât de mare este acest spațiu? Care ar trebui ca să fie dimensiunile optime ale acestor dotări comerciale?
- Consumul de energie. Acest punct depinde foarte mult în analiza ce se face de fluxul de vânzări de produse și de mărimea afacerii respective.
Cele mai citite articole
În cazul supermarketurilor, vitrinele frigorifice verticale sunt folosite pentru stocarea și afișajul de:
- produse lactate preambalate (brânză, caș, unt, băuturi cu ciocolată, iaurturi etc.);
- băuturi nealcoolice;
- ceaiuri reci;
- sucuri;
- bere;
- apă plată și minerală;
- plăcinte;
- prăjituri;
- bomboane.
În cazul barurilor, vitrinele frigorifice verticale sunt folosite pentru stocarea și afișajul de băuturi la sticlă sau doze de aluminiu.
Temperatura, criteriu de bază în alegerea unei vitrine reci pentru băuturi
Marea majoritate a modelelor de vitrine frigorifice verticale pentru băuturi permit reglarea foarte exactă a temperaturii de stocare a produselor respective. Pentru a determina cât de mare trebuie să fie vitrina verticală și în ce interval de temperatură să fie reglată, trebuie mai întâi să te gândești la ce băuturi vor fi puse în interiorul ei.
Temperaturile ideale de păstrare pentru fiecare băutură îmbuteliată dintr-un restaurant
Băuturile carbogazoase trebuie păstrate la circa 3 grade Celsius. Acesta este punctul ideal pentru a se renunța la servirea cu gheață, dar și de a evita diluarea lichidului răcoritor. Temperaturile mai scăzute pot îngheța băuturile respectiv.
Vinurile pot oxida dacă sunt prost conservate. Pot chiar face rău consumatorilor în această stare de degradare. Pentru a o evita, este bine a se păstra vinul roșu la maxim 15 grade Celsius. Vinurile spumante, precum și vinurile roz și albe pot fi păstrate de regulă la temperaturi cuprinse între 10 și 12 grade Celsius.
Berile îmbuteliate trebuie păstrate între +2 și maxim +12 grade Celsius, în funcție de tipul acestora.
Există și băuturi care nu au o temperatură specifică de stocare. Clientul este adesea acela care spune la ce temperaturi preferă ca să le consume. Un exemplu comun în acest sens este apa. Din acest motiv trebuie păstrate stocuri atât la rece, cât și la temperatura camerei, pentru a se potrivi tuturor gusturilor consumatorilor ce o cumpără.
În plus, înainte de a achiziționa un model de vitrină frigorifică verticală, asigură-te că o să alegi un magazin de încredere, cu experiență în domeniu. De exemplu TC Romania Crown Cool. Așa o să fii sigur că nu vei greși!