Sanatate

Pentru ce este terapia de familie?

0

Ai un copil în durere, treci printr-o separare pe care o trăiești cu multă durere sau te confrunți cu anumite dificultăți? Recurgerea la terapie de familie poate fi utilă. La ce să te aștepți? Când să te consulți? Iată ce spun experții.

Toată lumea pune la îndoială

O familie funcționează ca una și aceeași entitate. Când unul dintre membrii acestei entități suferă sau prezintă o suferință psihologică, aceasta poate afecta restul unității familiale. În acest caz, terapia de familie este benefică și ajută la rezolvarea problemelor, tensiunilor și conflictelor.

Terapia de familie este recomandată atunci când un copil întâmpină o dificultate care are repercusiuni în familie. Experții spun că problemele copilului dezvăluie atunci suferința colectivă. Chiar dacă apelăm la un consult inițial pentru un copil, terapia de familie permite fiecărui membru al familiei să își rezolve problemele.

Există diferite abordări ale terapiei familiale. Abordarea psihanalitică se concentrează pe semnificația simptomului. Abordarea comportamentală consideră simptomul ca atare și oferă tehnici de suprimare a comportamentului problematic.

Înțelegerea contextului familial

Tulburări de alimentație, retragere în sine, eșec la școală. Uneori, disconfortul unui copil se exprimă în relația sa cu ceilalți, și asta mai ales în cadrul unității familiale. Acesta este motivul pentru care terapia este uneori necesară pentru a ajuta la înțelegerea motivelor și a sursei disconfortului.

Cele mai citite articole

Specialistul se concentrează adesea asupra copilului, deoarece de obicei la el se găsește originea disconfortului colectiv și că simptomele suferinței psihologice reapar. Cu toate acestea, chiar dacă suferința este de cele mai multe ori mai vizibilă la copii, nu trebuie uitat că terapia de familie este un tratament de grup și că se adresează tuturor membrilor familiei, uneori chiar și anumite persoane din afară.

Scopul terapiei de familie este de a detecta originea relațiilor disfuncționale dintre părinți și / sau frați. Specialistul decodifică schimburile verbale și modul de comunicare între membri. Vede anxietăți, frici, nespuse și suferințe ascunse, fără a uita să acorde atenție istoriei familiei, deoarece uneori poate fi o traumă care se întoarce după câțiva ani.

Înainte de a începe terapia de familie, este necesară o primă întâlnire cu terapeutul. Ajută la evaluarea situației și, eventual, la motivarea unui membru al familiei care refuză să participe la terapie.

Cursul terapiei

De obicei, durează o oră, sesiunile au loc în fiecare săptămână sau la fiecare două săptămâni. Întreaga familie (părinții și frații) este primită în mod sistematic, fiecare fiind adus la întâlnirea cu întregul. Terapeutul acționează apoi ca polițist de trafic, eliberând canalele de comunicare din familie.

Câteva sesiuni sunt uneori suficiente pentru a rezolva o problemă. În familiile cu patologii grave, co-terapia (cu intervenția a doi terapeuți) este adesea oferită.

Pentru ce este indicată terapia de familie?

Terapia de familie este utilă în tulburări de comportament, în special cele legate de dietă, eșecuri școlare, dar și comportament de dependență, tentative de sinucidere, schizofrenie.

Cele mai citite articole

Cum sa alegi camasa de mire perfecta?

Previous article

Ce sunt casele din CLT şi care sunt avantajele lor?

Next article

You may also like

More in Sanatate