Stiri

Peletii, o sursa ecologica de incalzire a casei

0

In ultimii ani, principala grija a omenirii este protejarea mediului inconjurator. Astfel, cautarea de resurse regenerabile este tema principala pe agenda tuturor organizatiilor mondiale, fie ca vorbim despre eoliene, fie de masini electrice si chiar combustibili neconventionali pentru incalzirea casei.

In aceasta categorie intra si incalzirea locuintei cu peleti, un combustibil alternativ, ce insumeaza orice substanta chimica care poate fi folosita drept combustibil, alta decat cea fosila: titei, carbune si gaz natural.

Dincolo de protejarea mediului inconjurator, peletii sunt si mult mai ieftini. In plus, acestia sunt considerati un combustibil biologic nou, fiind clasificat in : peletul de lemn (materia de baza este rumegusul obtinut din lemnul curat, aschiile), precum si cel agricol (obtinut din plante cu tulpina moale: paie, porumb, iarba).

Principalele avantaje ale utilizarii peletilor

Peletii din lemn, pentru foc, sunt concentratii de resturi silvice, compacti, cu o dimensiune cuprinsa intre 3-25 mm, obtinuti prin presare cu masina cu rotile. Rumegusul netratat provenit din rindeluire sau debitarea cu ferastraul este comprimat la mare presiune, fara adaosuri de adezivi chimici-sintetici.

Materialul folosit pentru crearea peletilor este un produs rezidual, provenit din industria de prelucrare a lemnului si, ca urmare, este disponibil la un pret avantajos. Odata utilizat, vei observa ca acestia devin, incetul cu incetul, un inlocuitor viabil pentru ceilalti combustibili conventionali ( gazul natural, GPL, petrol, carbune, lemn, ulei, electricitate, etc.).

Un alt avantaj al utilizarii peletilor este faptul ca sunt ecologici, reprezentand o sursa de energie curata, moderna si ieftina. In plus, au o autonomie destul de ridicata, iar in functie de de depozitul de peleti construit si de automatizarea centralei termice, autonomia unei centrale termice pe peleti poate fi 1 luna de zile sau chiar 2 luni de zile.

Peletii sunt neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon, deoarece la ardere emit cam aceeasi cantitate de CO2 ( dioxid de carbon ) care a fost absorbit de copac in timpul cresterii acestuia. Cenusa rezultata in urma arderii peletului poate fi folosita ulterior ca si ingrasamant natural, deoarece este bogata in minerale.

Cel mai important avantaj al folosirii acestor combustibili consta in faptul ca sunt economisite cantitati semnificative de resurse naturale neregenerabile. Totodata se reduc si emisiile de gaze cu efect de sera.

3 ingrediente magice pentru un pui la cuptor ca la mama acasa

Previous article

Sistemul de sanatate, sub lupa IT-istilor la Hackathon4Health 2019

Next article

You may also like

More in Stiri