Tech

Modul avion pe SmartPhone: ce este și cum să îl folosești corect

0

Într-o lume în continuă evoluție tehnologică, chiar și cerul albastru a devenit un spațiu în care dispozitivele electronice își găsesc locul. Spre sfârșitul anului 2013, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a marcat o etapă importantă în călătoria noastră prin cer, autorizând utilizarea la bordul avioanelor a tuturor dispozitivelor electronice – telefoane mobile, tablete, laptopuri sau cărți electronice – în timpul zborului. 

Iar totul cu o condiție esențială: aceste dispozitive trebuie să fie setate pe modul „avion”. Cu toate acestea, este important să înțelegem că utilizarea dispozitivelor electronice la bordul avionului vine cu responsabilități și cerințe specifice.

Ce este modul „avion”?

Ce este modul „avion”?

Sursa foto

Modul „avion” reprezintă o setare specială disponibilă pe majoritatea dispozitivelor electronice, inclusiv smartphone-uri, tablete, laptopuri și alte dispozitive portabile. Această setare dezactivează toate funcțiile de comunicație wireless ale dispozitivului, cum ar fi rețeaua celulară, Bluetooth-ul și Wi-Fi-ul. 

Atunci când modul „avion” este activat, dispozitivul tău nu va emite sau recepționa semnale radio sau conexiuni wireless.

În esență, modul „avion” este conceput pentru a întrerupe orice tip de comunicare între dispozitivul tău și rețele externe, ceea ce este esențial în timpul zborurilor aeriene. Activarea acestei setări este obligatorie în timpul decolării și aterizării, pentru a preveni potențialele interferențe cu sistemele de comunicații și echipamentele de navigație ale avionului.

Modul „avion” este util nu numai pentru siguranța zborului, ci și pentru a economisi energie a bateriei dispozitivului tău în timpul călătoriilor aeriene. De asemenea, acesta îți oferă o oportunitate de a utiliza dispozitivele tale electronice pentru activități offline, precum citirea cărților electronice, ascultarea muzicii sau jocurile, fără să fie nevoie să întrerupi funcționalitatea zborului.

Cum se activează/dezactivează modul „avion”?

Cum se activează/dezactivează modul „avion”?

Sursa foto

Cele mai citite articole

Activarea sau dezactivarea modului „avion” pe dispozitivele electronice, inclusiv smartphone-uri, este un proces simplu și rapid. Iată pașii de bază pe care îi poți urma pentru a seta modul „avion”:

Pe un smartphone cu sistem de operare Android:

 1. Deschide meniul de notificări glisând de sus în jos pe ecran.
 2. Caută și atinge pictograma „Mod avion” sau „Airplane mode” pentru a activa sau dezactiva modul „avion”.
 3. Așteaptă câteva secunde până ce setarea se aplică, iar dispozitivul își va dezactiva sau activa toate funcțiile wireless.

Pe un iPhone cu sistem de operare iOS:

 1. Accesează Centrul de Control glisând de jos în sus pe ecran.
 2. Atinge pictograma „Mod avion” sau „Airplane mode” pentru a activa sau dezactiva modul „avion”.
 3. Dacă este necesar, confirmă acțiunea în fereastra de confirmare.

Este important să menționăm că, în timpul zborurilor aeriene, membrii echipajului vor furniza indicații cu privire la momentele în care modul „avion” trebuie activat și dezactivat. De obicei, acest lucru se întâmplă înainte de decolare și aterizare, când interacțiunea cu rețelele wireless ar putea afecta comunicațiile avionului.

Pentru a fi sigur că dispozitivul tău nu va cauza nicio interferență cu sistemele avionului și pentru a respecta cerințele de siguranță, este important să activezi și să dezactivezi modul „avion” în conformitate cu indicațiile furnizate de echipajul de zbor.

Ce poți face pe telefon când este activat modul „avion”?

Ce poți face pe telefon când este activat modul „avion”?

Sursa foto

Când modul „avion” este activat pe telefonul tău, funcțiile wireless și conexiunile de comunicație sunt dezactivate. Cu toate acestea, există încă multe activități pe care le poți realiza pe telefon în timp ce te afli în modul „avion”. Iată câteva exemple:

 1. Citește cărți electronice: Poți citi cărți electronice sau reviste pe telefon fără a interfera cu sistemele de comunicație ale avionului.
 2. Ascultă muzică sau podcast-uri: Poți asculta muzică sau podcast-uri stocate pe telefon, folosind căști sau difuzoare interne.
 3. Vizionează conținut pre-stocat: Dacă ai filme, seriale sau videoclipuri descărcate pe telefon, poți să le vizionezi în timpul zborului.
 4. Jocuri offline: Dacă ai jocuri instalate care nu necesită conexiune la internet, le poți juca în modul „avion”.
 5. Editează documente: Poți edita documente sau foi de calcul stocate local pe telefon folosind aplicațiile potrivite.
 6. Folosește aplicații offline: Unele aplicații, precum aplicațiile de notițe, listă de sarcini sau hărți offline, îți permit să lucrezi și să te organizezi fără conexiune la internet.
 7. Vorbește sau scrie mesaje offline: Poți compune mesaje de text sau mesaje pe rețelele sociale și le poți trimite atunci când te conectezi la internet.
 8. Planifică călătorii: Dacă ai aplicații de hărți și ghiduri turistice descărcate, poți să îți planifici itinerariul pentru destinația ta.

Să menționăm că toate aceste activități trebuie să fie realizate folosind conținut sau aplicații stocate local pe dispozitivul tău. Modul „avion” dezactivează funcțiile de comunicație, inclusiv rețeaua celulară și Wi-Fi-ul, astfel că nu vei avea acces la internet sau la serviciile care necesită conexiune.

Alte avantaje ale modului „avion”

Pe lângă faptul că asigură siguranța și confortul zborurilor aeriene, modul „avion” oferă și alte avantaje și beneficii atunci când este activat pe dispozitivul tău. Iată câteva dintre aceste avantaje:

 1. Economie de baterie: Activarea modului „avion” în timpul zborurilor poate ajuta la economisirea energiei bateriei dispozitivului tău. Deoarece toate funcțiile wireless sunt dezactivate, dispozitivul consumă mai puțină energie în timp ce te bucuri de activitățile offline.
 2. Reducerea potențialelor interferențe: Modul „avion” elimină orice posibilitate de interferență cu echipamentele de comunicații și navigație ale avionului. Astfel, se asigură că zborul se desfășoară fără probleme și în siguranță.
 3. Concentrare și relaxare: Fără notificări, apeluri sau mesaje care să te întrerupă, poți să te concentrezi pe activitățile pe care le alegi să le faci pe dispozitivul tău. Acest lucru poate ajuta la relaxare și la ruperea rutinei digitale.
 4. Respectarea cerințelor aviației: Modul „avion” este obligatoriu în timpul decolării și aterizării, conform cerințelor de siguranță ale industriei aviatice. Respectarea acestor reguli contribuie la o călătorie sigură și fără incidente.
 5. Protejarea vieții private: Activând modul „avion”, îți protejezi viețile private și datele personale, deoarece conexiunile wireless sunt dezactivate. Astfel, nu trebuie să îți faci griji cu privire la potențialele riscuri de securitate.
 6. Timp pentru relaxare: Modul „avion” oferă ocazia de a-ți dedica timpul către activități mai relaxante, cum ar fi lectura, ascultarea muzicii sau vizionarea filmelor. Aceasta poate fi o modalitate excelentă de a scăpa de stresul călătoriei și de a te bucura de moment.

În concluzie, modul „avion” reprezintă nu doar o cerință esențială pentru siguranța și buna desfășurare a zborurilor, ci și o opțiune cu multiple avantaje.

Cele mai citite articole

Istanbul: cele mai frumoase locuri de vizitat și obiective turistice de admirat

Previous article

Top aplicații GPS care funcționează fără conexiune la internet

Next article

You may also like

More in Tech