Limbajul nonverbal iti influenteaza imaginea la job mai mult decat pregatirea profesionala-Identifica si controleaza inamicii care iti tradeaza emotiile
Limbajul nonverbal scoate la lumina gandurile sau intentiile ascunse ale persoanei din fata ta. Imagineaza-ti ca cel de langa tine afirma ca este fericit, dar pleaca privirea in pamant sau o spune pe un ton serios. De aceea, atunci cand limbajul exprima un mesaj diferit fata de cel al corpului, oamenii au tendinta sa il analizeze pe acesta din urma. In mediul profesional, relatia cu partenerii, colegii, colaboratorii sau clientii este puternic influentata de comunicarea nonverbala.
In ce masura poti folosi limbajul nonverbal in favoarea ta?
Daca vrei sa mentii un climat prietenos cu cei din jur, sau daca regulamentul job-ului iti cere sa adopti o anumita atitudine, iata cateva trucuri prin care sa nu iti tradezi niciodata adevaratele emotii.
Zâmbetul
Un zambet discret, cald si profesional, alaturi de o atitudine calma, indiferent de atitudinea celui din fata ta reprezinta secretul prin care il incurajezi pe celalalt sa se deschida in fata ta.
Postura corpului
Daca vrei sa te faci ascultat fara sa ridici tonul, atunci lucreaza la postura corpului in timpul comversatiilor. In relatiile cu publicul, postura corporala dreapta inspira incredere, autoritate si siguranta de sine.
Contactul vizual
Contactul vizual trebuie mentinut intre 4 si 5 secunde, suficient cat sa ii transmitem interlocutorului ca suntem interesati fata ceea ne spune. Contactul vizual prelungit poate intimida persoana, ingreunand astfel comunicarea cu aceasta.Limbajul corpului releva nivelul de incredere in sine, sinceritatea si nivelul de stres. Un potential colaborator sau angajator va evalua in functie de limbajul nonverbal felul tau de a reactiona in situatii stresante. De asemenea, oamenii de la actualul sau viitorul tau loc de munca pot trece cu vederea anumite greseli sau pregatirea mai slaba. Insa, daca din atitudinea ta rezulta ca te coplesesc usor situatiile tensionate sau ca iti lipeste increderea in tine, atunci nu vor avea cum sa ignore asta. Exista domenii in care angajatorii pun la dispozitia echipei programe de training care sa ajute la dezvoltarea celor mai bune tehnici de comunicare verbala si nonverbala. Spre exemplu, poti sa vezi la Rich Girls Studio un bun exemplu de program de training care ajuta modelele sa devina cea mai buna versiune a lor.
Comunicarea nonverbala necontrolata te tradeaza mai mult decat cuvintele
Atunci cand te afli in timpul unei sedinte si gandul iti zboara la planurile pentru weekend-ul care se apropie, absenta ta la dialog poate fi usor de sesizat prin gesturi si mimica. Ce mesaje transmiti din cauza limbajului nonverbal neconstientizat?
Dezinteres
Anumite ticuri, butonarea telefonului, privirea pierduta, uitatul la ceas, examinarea unghiilor, sau aranjatul obiectelor in geanta sunt doar cateva exemple prin care arati interlocutorului ca nu esti prezent in conversatie. Astfel, celalalt se va simti nerespectat si isi va pierde motivatia sa continue discursul.
Timiditate
A aseza un obiect intre tine si partenerul de dialog, semnaleaza timiditate si dorinta de a crea un spatiu neutru care sa separe zonele in care va aflati fiecare, ascunzandu-te in spatele diverselor obiecte. Aici ne referim fie la o geanta asezata pe masa, fie la ceasca de cafea. Pentru a nu da semnale nepotrivite oamenilor, plaseaza obiectele de pe masa in partea ta laterala. De asemenea, o postura asimetrica a corpului te va face sa arati stingherit, derutat sau inhibat .
Disconfort
Cand tii privirea in pamant si in acelasi timp iti cureti hainele de scame reale sau imaginare, lasi sa iasa la suprafata disconfortul sau faptul ca nu esti de acord cu parerea interlocutorului. De asemenea, rosul unghiilor, gesticulatul necontrolat si jucatul cu suvitele de par indica acelasi lucru.
Reticent
Oamenii care simt antipatie sau reticenta fata de cel din fata sa, ori fata de ideile sale, tind sa isi ingusteze ochii in timp ce il privesc fix pe respectivul. O ingustare discreta la nivelul ochilor transmite furie, dezaprobare, sau chiar dispret, in functie de cat de expresiv esti. Daca stii ca detii acest obicei care poate veni din reflex, atunci obisnuieste-te sa zambesti pe cat posibil. Reticenta se mai poate transmite si prin strangerea slaba a mainii, sau incrucisarea bratelor.Limbajul nonverbal poate fi corijat prin aplicarea si exersarea sfaturilor de mai sus, care te vor ajuta sa iti imbunatatesti comunicarea cu diverse tipologii de oameni si sa inlocuiesti reactiile impulsive cu o atitudine echilibrata.Sursa foto: pixabay.com
Ce greșeli să nu faci atunci când cumperi o măsuță de cafea?