Diverse

Importanta actelor realizate printr-un notariat

0

Oamenii realizeaza anual miliarde de documente, autenticitatea lor fiind extrem de importanta. Indiferent de ocazie sau de situatie – ca e vorba despre achizitonarea unei case, o procura, o succesiune sau un testament – in viata fiecaruia se ivesc zeci de evenimente care necesita proceduri notariale sau prezenta si parafa unui notar autorizat.

Importanta si rolul unui notar public

Un notar public este un functionar autorizat de stat pentru a ajuta la descurajarea fraudei si a ilegalitatilor. Notarii publici asista la semnarea documentelor importante si verifica identitatea semnatarilor, disponibilitatea lor de a semna actele. Totodata ei pot ajuta la o mai buna intelegere a tranzactiilor si a continutului documentelor, acordand atentie majora autenticitatii si corectitudinii lor.

Institutiile se bazeaza pe notari si solicita acte legalizate la notar, pentru a avea certitudinea ca documentele sunt legale si autentice. Dupa ce a asistat la semnarea unei intelegeri, notarul public completeaza procesul punandu-si semnatura si parafa. De cate ori vezi semnatura si stampila unui notar pe un document, poti sa fii sigur ca tranzactia a fost verificata de un notar public, ea fiind autentica, legala si corecta.

Ce inseamna un document autentificat prin notar

Este esential ca autenticitatea documentelor legale sa fie recunoscuta de oricine si orice institutie. Atunci cand achizitionezi o casa sau faci o procura, claritatea si autenticitatea actelor si a documentelor sunt aspecte de mare importanta de care iti vei da seama mai devreme sau mai tarziu.

Notarul se asigura ca toate semnaturile sunt legitime

Inainte de a superviza tranzactia in sine, notarul va face cateva verificari legate de eligibilitatea semnaturilor care urmeaza a fi puse pe document.

  • Verificarea identitatii tuturor persoanelor prezente – notarul va solicita identificarea tuturor persoanelor prezente si va inregistra datele de identificare ale acestora.
  • Disponibilitatea semnatarilor – notarul se va asigura ca nu exista semne de constrangere si ca semnaturile se dau prin proprie vointa.
  • Capacitate de discernamant – notarul se va asigura ca semnatarii sunt intr-o conditie care le permite sa inteleaga ce semneaza. In cazul in care sesizeaza semne care denota incapacitatea de discernamant, notarul nu poate notaria documentul.

Modernizarea procesului notarial

In ciuda importantei acestui proces, legalizarea documentelor printr-un notariat poate fi incredibil de frustranta. Timp de peste 100 de ani oamenii au fost nevoiti sa gaseasca, sa faca programare si sa viziteze un notar public pentru a face diverse tranzactii si a fi siguri ca semnaturile si actele sunt valide.

Din fericire, mediul online elimina dificultatile intampinate in contactarea unui notar, oferind posibilitatea conectarii mult mai rapide. Astfel, se pot face programari online, sau se pot obtine rapid datele de contact pentru a suna si a stabili o intalnire. Procesul dureaza foarte putin si iti ofera garantia faptului ca vei castiga timp, finalizand actele necesare mult mai repede.

Acum, dupa ce ai inteles mai bine rolul notarizarii documentelor si este posibil sa cauti un notar ieftin in Bucuresti sau in alt oras din tara, poti afla mai multe detalii accesand link-ul.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Climoc, Orange: In sine, capitalismul nu este nici bun, nici rau

Previous article

Avantajele si dezavantajele de a lucra in multinationale

Next article

You may also like

More in Diverse