Sanatate

Din ce se face laptele praf pentru bebeluși?

0

Sursa foto: Pixabay.com

Formula pentru sugari sau așa-zisul “laptele artificial” este un aliment procesat, conceput și comercializat special pentru hrănirea bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni. De obicei, este pregătit pentru a fi administrat din biberon.

În farmacii și magazine de specialitate acest aliment pentru sugari este vândut fie sub formă de pulbere (pentru a fi amestecat cu apă) sau, mai rar, ca lichid (ce urmează a fi amestecat sau nu cu apă). Formulele pentru sugari sunt înlocuitoare parțiale sau totale ale laptelui matern, fiind potrivite pentru a fi consumate pentru consumul copiilor de până la un an.

Producătorii susțin că diferitele compoziții de formule pentru sugari sunt concepute așa încât să se asemene cât mai bine cu laptele matern, dar cu toate acestea, există diferențe destul de mari în conținutul nutrițional al acestor produse (în raport de marcă, vârsta copiilor sugari cărora le sunt destinate, starea de sănătate a acestora etc.).

Important de subliniat încă de la început este faptul că aceste produse trebuie utilizate numai pentru hrănirea copiilor cu vârsta sub un an, cu indicația expresă a medicului sau nutriționistului. Alăptarea previne mult mai bine infecțiile și alergiile și întărește legătura mamă-copil.

Cele mai multe formule uzuale pentru sugari conțin:

zer și cazeină din lapte de vacă purificate (deoarece reprezintă o sursă de proteine prețioasă);

un amestec de uleiuri vegetale (ca o sursă de grăsimi sănătoase);

lactoză (ca sursă de carbohidrați);

un amestec de vitamine și minerale;

alte ingrediente care depind de la o varietate de lapte praf la alta.

Există, pentru situațiile mai deosebite, formule pentru sugari care folosesc soia ca sursă de proteine ​​în locul laptelui de vacă, precum și formule care utilizează proteine hidrolizate la aminoacizi pentru copiii alergici la alte proteine. 

De ce este importantă cunoașterea compoziției formulei de lapte pentru sugari?

Este la ordinea zilei îngrijorarea tinerelor mame care doresc să cunoască în detaliu componentele formulelor de lapte pentru sugari. La urma urmei vorbim despre sănătatea și dezvoltarea armonioasă a celor mici. Și pentru asta, în primul an de viață al copiilor alimentația este extrem de importantă.

Faptul că există multe opțiuni de formule de lapte praf pe piață, multe dintre ele asemănătoare, este unul dintre acele lucruri care fac mult mai dificilă alegerea unui anumit produs.

Orice părinte vrea ce este mai bun pentru copilul său, dar când vorbim de lapte praf formula potrivită nu se alege după preț sau brand neapărat (deși sunt importante și aceste aspecte!), ci în principal după recomandarea medicului pediatru care are grijă de cel mic.

Fiecare marcă specializată oferă o linie de formule pentru sugari cu diferite densități calorice și cu componente nutriționale specifice, destinate a acoperi cele mai diverse nevoi ale copilașilor de vârstă foarte mică: de la prima zi de viață și  până la a șasea lună (formule de lapte praf de început), de la șase la douăsprezece luni (formule de lapte praf de continuare), preparate pentru bebeluși prematuri, pentru sugari alergici la anumite ingrediente prezente în formulele de lapte praf de bază etc.

Există evident unele branduri cu o notorietate internațională incontestabilă care au dobândit în timp votul pozitiv de la mame și care acum sunt cele mai recomandate de mulți medici pediatri. Dar cu toate acestea, o formulă de lapte praf nu se alege prioritar după celebritatea ei.

Pediatrul ia în considerare când alege una dintre formulele de lapte praf: 

– vârsta celui mic;

– nevoile alimentare specifice ale fiecărui copil în parte;

– starea de sănătate pe care micuțul o are;

– după cerința ca respectiva formulă să servească doar ca hrană complementară sau să fie singură sursă de alimentație a sugarului.

Cele mai citite articole

Având în vedere cele de mai sus, orice mamă trebuie ca să discute cu medicul pediatru al sugarului său despre compoziția formulei de lapte praf ce i se recomandă, să înțeleagă motivele indicației făcute de doctor, nu își clarifice orice îndoieli sau nesiguranțe.

Doar așa ea își va putea hrăni în siguranță bebelușul și, extrem de important, va avea certitudinea că puiul ei va primi tot ce are nevoie pentru a crește puternic și sănătos, cu o imunitate ridicată.

Tipuri de formule de lapte praf

Chiar dacă există nenumărate mărci pe piață care dezvoltă formule bogate în substanțe nutritive esențiale pentru o creștere sănătoasă a copiilor cu vârste de până la 12 luni, există și anumite elemente comune ale acestora.

Laptele sub formă solidă, de praf, se vinde în cutii și se împarte în:

formule tip 1, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 luni;

formule tip 2, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni;

formule tip 3, pentru copii cu vârsta de peste 12 luni.

În funcție de tipul de formulă și de brand, prețul poate varia foarte mult.

Formulele pentru faza 1, formulele de început, sunt indicate pentru sugarii cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 luni. De obicei, au prebiotice care întăresc sistemul imunitar, pe lângă grăsimi vegetale ușor digerabile. Glucidele conținute în aceste formule sunt 100% lactoză.

Formulele pentru faza 2 sunt cunoscute ca formula de continuare. Ele sunt produse cu o cantitate atent aleasă de nutrienți pentru a ajuta la dezvoltarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni. Ele de obicei sunt îmbogățite cu fier, iar cantitatea de carbohidrați conținută în aceste formule au în general un echilibru între lactoză și maltodextrină.

Pentru bebelușii mai mari (începând cu un an) formula recomandată este cea tip 3, care pe lângă bogăția de substanțe nutritive importante pentru copiii din această grupă de vârstă, mai includ și Omega 3.

Din punctul de vedere al compoziției, există patru tipuri de formulă:

– pe bază de lapte de vacă;

– pe bază de soia;

– fără lactoză

– hipoalergenică.

O atenție deosebită trebuie să se acorde acelor copilași care au alergie la proteinele din laptele de vacă.

DIn fericire pe piață se comercializează acum și diferite formule de lapte praf bazate pe proteine ​​din zer hidrolizate extensiv, indicate pentru terapia dietetică a sugarilor și copiilor care sunt alergici la laptele de vacă sau la proteina din soia.

Laptele din soia pentru sugari este indicat copiilor cu vârsta de până la 6 luni sau de la această vârstă, sub indicație medicală în principal pentru cazurile de intoleranță la lactoză, în care este necesar să se înlăture lapte de vacă din dietă.

Dar, înainte de orice, atunci când cumperi lapte pentru copilul tău nu uita că principala restricție este aceea a laptelui integral (normal) care nu este indicat copiilor cu vârsta de sub un an!

 

Cele mai citite articole

Ce face un consilier dezvoltare personală?

Previous article

Spălatul pe dinți la copii

Next article

You may also like

More in Sanatate