Te numeri printre cei care au probleme cu trezitul de dimineață, din cauză că nu s-au putut odihni destul sau au avut parte de un somn dificil? Dacă da, trebuie să știi că cel puțin o treime din populația adultă se confruntă cu astfel de dificultăți, conform studiilor.
Stresul cotidian sau condițiile de lucru sunt factori care influențează calitatea odihnei. Dacă pentru tulburări mai grave te poți adresa chiar unui medic sau clinician, pentru insomniile temporare există câteva modalități la îndemână, care țin de stilul de viață și pe care le poți pune în practică cu mai mare ușurință astfel încât să te bucuri de odihna pe care o meriți.
Iată cum poți să te odihnești mai bine noaptea, prin câteva metode simple și eficiente.
Aerisește încăperea în care dormi
Este simplu, o igienă corectă a somnului ține și de mediul în care dormi și de felul în care îți pregătești ambientul respectiv. Creează un mediu confortabil în jurul tău și caută să păstrezi o încăpere curată, din care să elimini sursele inutile de aglomerare a spațiului. Mai mult, aerisește în fiecare seară camera, pentru a te bucura mereu de efectul liniștitor al unei atmosfere proaspete.
Asigură condiții propice somnului
Secretul pentru un somn odihnitor este să creezi condițiile propice acestui lucru în dormitor. De la lumina ambientală, la materialele cât mai naturale din care este alcătuit mobilierul, toate contribuie la calitatea somnului tău. Mai multe surse de iluminat cu lumina slabă, în locul uneia singure cu lumină prea puternică, deranjantă pentru ochi, este o soluție simplă la care poți apela în acest sens. Salteaua pentru pat trebuie să fie și ea de cea mai bună calitate, deoarece te va ajuta să menții poziția corectă a coloanei, in timp ce topperele pentru saltea hipoalergenice, cu grosime între 3-9 cm, îți asigură un plus de confort și nivelul de fermitate dorit.
Creează o rutină a somnului
Cele mai citite articole
Poate că nu este chiar lucrul la care te-ai fi gândit, dar menținerea unui orar regulat de somn, adică a acelorași ore de trezire și de culcare, ajută organismul să își seteze bioritmul specific. Impune-ți și respectă această rutină zilnică, iar pentru ca efortul din timpul săptămânii să nu fie în zadar, păstrează același ritm și în weekend!
Finalizează activitățile zilei
O modalitate bună de a te pregăti pentru un somn odihnitor este să finalizezi cu brio activitățile pe care ți le-ai propus pentru o zi. Chiar dacă te-ai gândit, în mod conștient, să abandonezi un task nefinalizat pe parcursul zilei, s-ar putea ca mintea ta să nu fie complet deconectată de la respectiva activitate și să fie preocupată în continuare la ea. Acest lucru te va împiedica să te bucuri de somnul de care ai nevoie.
Renunță la telefon sau tabletă înainte de culcare
Pentru un somn de calitate, este foarte important să întrerupi contactul cu tehnologia, fie că este televizorul, telefonul sau tableta, cu minim 30 de minute înainte de culcare. Lumina albastră ce provine de la orice fel de ecran reduce producția de melatonină, adică hormonul responsabil pentru somn, exact când organismul ar trebui să se odihnească și să se recupereze.
Nu uita de o ceașcă de ceai sau lapte cald, înainte de somn
Chiar dacă unii afirmă că este vorba doar de un efect placebo, nu în ultimul rând, o cană cu lapte cald sau cu infuzie de valeriană, lavandă ori alte plante cu efect calmant, te vor ajuta să ajungi la somnul odihnitor pe care îl meriți!
Somn ușor!