Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui ca să întrebăm un stomatolog cu mare experiență în domeniu.
O clinică stomatologică în București foarte bine cotată datorită profesionalismului medicilor ce lucrează acolo este, de exemplu, Excedent. Dacă veți alege să mergeți acolo o să vi se răspundă la toate nedumeririle cu privire la cauzele îmbolnăvirilor dentare.
Motive frecvente pentru care oamenii își pierd dinții
Lipsa unei bune igiene orale
Nu poate să există o bună sănătate dentară dacă nu se face periajul dinților corect cel puțin de două ori pe zi și nu se folosește apa de gură potrivită, pentru o protecție suplimentară.
Mai puțini știu că e nevoie și de ața dentară pentru a scăpa de orice urmă de tartru, periculos pentru că favorizează apariția cariilor și a bolilor gingiei.
Cel mai des este ignorată spălarea limbii, care, la fel ca și dinții, intră în contact cu alimentele și băuturile de tot felul. Chiar așa! Limba poate să fie un cal troian prin care intră în organism mulți agenți patogeni. Dacă nu o periați de fiecare dată când vă spălați pe dinți, aceștia pot cauza afecțiuni grave ale cavității bucale. Afecțiunile gingiilor, spre exemplu, sunt extrem de diverse: de la niște gingivite ușoare sau mai grave și până la boala parodontală (o boală gingivală periculoasă în care dinții pot începe să cadă).
Fumatul
În afară de neplăcerile cauzate de fenomenul de gură uscată, fumatul este unul dintre cei mai cunoscuți factori care determină boala gingiilor și îngălbenirea dinților. În plus, fumatul blochează procesul de vindecare în bolile gingiilor și la cronicizarea ei de-a lungul timpului.
Lipsa unei hidratări bune
La fel ca și fumatul, o insuficientă hidratare poate să conducă la deteriorarea danturii.
S-a demonstrat de către cercetătorii din domeniu că fenomenul de gură uscată favorizează apariția a mai mult de 30% dintre toate cariile dentare la adulții mai în vârstă. Se știe că persoanele trecute de prima tinerețe încep să bea din ce în ce mai puțină apă, lucru extrem de nociv pentru sănătatea gurii, dar și a organismului lor în ansamblul lui.
Asigurați-vă așadar că țineți seama de sfatul difuzat frecvent la televizor și împiedicați uscăciunea cavității bucale prin băutul unei cantități suficiente de apă (circa opt pahare pe zi), astfel încât să aveți suficientă salivă în gură.
Un mod de nutriție greșit
Multe persoane nu se alimentează corect. Ele tind ca să consume în exces băuturi carbogazoase, alimente dulci sau care favorizează apariția rapidă a tartrului dentar.
Se cunoaște că băuturile acide distrug smalțul dentar, acea platoșă care face dinții puternici în fața atacurilor nevăzute, venite prin intermediul a ceea ce mâncăm și bem.
Ignorarea recomandării de a merge la controale stomatologice regulate
Indiferent dacă avem probleme cu dantura sau nu, a merge la dentist măcar de două ori pe an este obligatoriu, dacă nu dorim să apară complicații medicale de natură stomatologică.
Este unicul mod în care se poate detecta orice început de cariere a unuia sau mai multor dinți sau apariția unor boli ale cavității bucale ce se pot agrava cu timpul. E mult mai simplu, mai puțin dureros și mai ieftin ca ele să fie tratate de timpuriu.