Conflictul din Ucraina și problemele politice și economice asociate vor avea efecte pe termen scurt și lung asupra diverselor industrii.
Cum afectează conflictul din Ucraina infrastructura digitală și sectorul datelor? Ca răspuns la mai multe întrebări, Uptime Institute Intelligence a identificat câteva domenii principale în care operatorii și clienții infrastructurii digitale se confruntă cu efectele conflictului din Ucraina, nu doar în Europa, ci la nivel global.
Prețurile energiei
În 2021, prețul energiei electrice au crescut considerabil, pe de o parte din cauza boom-ului activității economice post-Covid și, de cealaltă parte, din cauza piețelor de energie afectate de producția slabă de energie regenerabilă și de presiunea Rusiei asupra furnizării de gaze.
Prețurile energiei electrice pot reprezenta aproximativ un sfert până la două treimi din costurile operaționale ale unui centru de date. Prețurile sunt acum aproape de niveluri record, ajungând la 400 de euro pe MWh pe unele piețe europene, la scurt timp după invazia din februarie. Pentru o imagine asupra prețului energiei electrice în România, consultă articolul celor de la Cez Info.
Deoarece prețurile la energie electrică la nivel global sunt legate de gazele naturale lichide, prețurile forward (la termen) din întreaga lume vor rămâne ridicate cel puțin pentru restul anului 2022, în special în Europa.
Cele mai citite articole
Pentru a limita efectele volatilității prețurilor, majoritatea operatorilor mari de centre de date încearcă să își reducă expunerea cumpărând în avans, de obicei în perioade de jumătate de an. Dar unii operatori au fost surprinși de invazia rusă a Ucrainei, după ce au trecut pe piețele spot în așteptarea scăderii prețurilor.
Expunerea la prețuri mari la energie în rândul operatorilor de centre de date variază în funcție de tipul de afaceri și de cât de bine și-au gestionat companiile riscurile. Firmele de colocare (care dețin data-centre ce găzduiesc serverele altor companii) sunt cele mai puțin expuse, pentru că acestea cumpără în avans și de obicei au dreptul contractual de a transfera prețurile la energie către clienții lor. Unii furnizori, totuși, oferă prețuri anticipate și blocări ale prețurilor și pot fi mai expuși dacă oferă și servicii de găzduire de produse de bază și de tip cloud.
Încetinire economică?
Înainte de sfârșitul lunii februarie 2022, economiile mondiale și-au revenit după Covid, dar criza din Ucraina a creat o imagine mai întunecată și mai complexă. Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare și-a redus prognoza de creștere globală de la 3,6% la 2,6% în martie. Într-un raport recent, acesta a evidențiat inflația, prețurile combustibililor și alimentelor, perturbarea fluxurilor comerciale și a lanțurilor de aprovizionare și creșterea nivelului datoriilor drept domenii de îngrijorare.
Nu toate economiile și industriile vor fi afectate în mod egal. În timp ce pandemia de Covid a stimulat cererea de centre de date și servicii digitale, efectele unei alte încetiniri larg răspândite pot diminua cererea de servicii digitale și centre de date, parțial printr-o înăsprire a disponibilității capitalului și parțial, din cauza costurilor energiei.
Securitate cibernetică
Atacurile cibernetice asupra firmelor au crescut constant ca număr și severitate de la începutul anilor 1980. Organizațiile din țările care sunt considerate opozante față de Rusia – precum și cele din Rusia însăși – au fost avertizate cu privire la o creștere bruscă a acestor atacuri.
Până în prezent, cele mai grave atacuri cibernetice au fost direct legate de conflict. De exemplu, sute de mii de oameni din Europa de Est s-au confruntat cu o pierdere a comunicațiilor, din cauza atacului cibernetic asupra unui satelit, în primele zile ale războiului. De asemenea, au fost introduse deepfake-uri în serviciile media de ambele părți, iar mii de întreprinderi rusești au suferit atacuri de refuz de serviciu (DoS).