Gradina este cel mai potrivit spatiu pentru petrecerea timpului mai ales in perioadele in care caldura incepe sa isi faca simtita prezenta. De aceea, constructia unui gratar poate fi una dintre cele mai bune idei, asa ca iti prezentam in cele ce urmeaza pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a-l realiza.
Pasul 1 – Fa un necesar de materiale
Orice lucrare pe care o incepi are nevoie de realizarea unui necesar de materiale, pentru a putea estima si un buget initial. De aceea, va trebui sa iei in calcul faptul ca iti va fi necesara caramida pentru gratar, mortarul, pentru a fi folosit ca adeziv intre caramizi, usile de acces la gratar, plita efectiva pentru gatire, profile metalice, tubulatura de evacuare si eventual tipul de piatra naturala pe care sa o folosesti pentru decor sau contrast.
Pasul 2 – Pregateste substratul
Inainte de a te apuca efectiv sa lucrezi la gratarul tau de gradina va trebui sa ai in vedere pregatirea substratului. Mai intai va trebui sa te gandesti unde vei amplasa gratarul, pentru a putea asigura o suprafata betonata. Daca betonul este turnat proaspat nu va mai fi nevoie de reparatii, insa daca vei amplasa gratarul pe o suprafata existenta, atunci va trebui sa faci si reparatiile de care va fi nevoie. Fisurile, golurile si diferentele de planeitate vor trebui remediate, astfel incat gratarul tau sa arate perfect. De asemenea, va trebui sa ai in vedere si desprafuirea suprafetei si aplicarea unei amorse cu rol de fixare a prafului.
Pasul 3 – Monteaza caramizile
In functie de modelul de gratar de gradina dorit va fi nevoie sa aranjezi si caramizile, pe care le vei lipi unele de celelalte cu ajutorul adezivului. Acesta trebuie aplicat cu o mistrie si intins pe intreaga suprafata a caramizii, pentru a putea asigura rezistenta si durabilitatea gratarului. Nu uita sa cureti bine suprafata caramizilor, astfel incat acestea sa adere cat mai bine la mortarul folosit.
De asemenea, in acest punct poti monta usile pentru zona de alimentare cu combustibil a gratarului. Acestea vor fi foarte bine fixate, pentru ca asupra lor sa nu mai fie nevoie sa intervii.
Pasul 4 – Monteaza tubulatura
Tubulatura pentru eliminarea gazelor este deosebit de importanta, chiar daca ai spune ca exista posibilitatea ca noxele sa iasa pur si simplu prin zona de coacere. In realitate vei avea nevoie de mai mult decat atat, asa ca opteaza pentru o lucrare corecta. Daca nu stapanesti foarte bine tehnica de realizare si montare a tubulaturii, atunci ar trebui sa apelezi la un specialist care sa te ajute in acest sens.
Pasul 5 – Montajul plitei
Pentru zona de gatire nu va fi nevoie de ajutor, pentru ca acesta se monteaza destul de usor. Asigura sprijinul necesar si verifica planeitatea acesteia.
Pasul 6 – Decoreaza
Daca te-ai hotarat asupra unui model de gratar care sa completeze un anumit stil, atunci ia in calcul decorarea cu piatra naturala. Poti opta pentru travertin, granit sau marmura, in functie de stilul ales si de culori.
Realizarea unui gratar de gradina nu este un lucru dificil si nu ar trebui sa puna probleme cata vreme acorzi atentia necesara elementelor constructive. Este nevoie sa asiguri stabilitatea gratarului astfel incat acesta sa reziste in orice anotimp si sa nu fie afectat de intemperii.
Alege materiale de calitate, caramida pentru gratar si mortar si cere ajutorul specialistilor daca in vreun moment consideri ca ai nevoie de o parere avizata. In final te vei bucura de o constructie sigura, cu aspect placut care te va invita in fiecare vara sa te bucuri de aerul curat si de bunatatile preparate pe gratarul construit cu mana ta.