Stiri

Ce sunt casele de amanet si cum functioneaza ele?

0

Casele de amanet sunt entitati private al caror model de afaceri se bazeaza pe imprumutarea imediata a banilor catre clientii lor prin ceea ce este cunoscut sub numele de imprumut cu gaj. Un imprumut cu gaj este un imprumut a carui garantie este un bun cu valoare. 

De exemplu, o bijuterie, un ceas de aur, antichitati, un dispozitiv electronic, o masina si chiar o casa. In prezent, smartphone-urile, tabletele, computerele si cartile electronice sunt foarte populare ca si garantii. Multe case de amanet s-au specializat intr-un anumit tip de bun. De exemplu, casele de amanet unde doar aurul este amanetat sau in care sunt amaneate doar antichitati, se numesc amanet aur sau amanet antichitati. Cu toate acestea, predomina cele care sunt de tip generalist si accepta orice tip de produs.

Cum functioneaza casele de amanet?

Functionarea caselor de amanet este destul de simpla. Oricine se dovedeste a fi de varsta legala poate merge la unul dintre ele si sa prezinte bunul pe care doreste sa-l amaneteze. O persoana angajata intr-un centru de amanet va evalua starea acestui bun pentru a determina care este valoarea sa si, in functie de aceasta, se va oferi valoarea imprmutului.

Factori care influenteaza valoarea bunurilor imprumutate

Exista doi factori care influenteaza cel mai mult evaluarea bunului:

  • Starea generala. Specialistii din casa de amanet va verifica starea fizica a obiectului, daca lipsesc piese si daca functioneaza corect. Acestea din urma sunt esentiale in cazul in care trebuie sa faca o vanzare viitoare a acestui obiect.
  • Cererea pentru produs. Produsele care se vand rapid sunt evaluate mai mult decat cele care sunt mai dificil de a fi plasate pe piata, de unde si cresterea cererii pentru dispozitivele electronice.

Cele mai citite articole

Casa de amanet trebuie sa-si informeze potentialul client cu privire la toate conditiile imprumutului: care va fi rata dobanzii, care va fi comisionul de protectie, forma si datele de plata, care vor fi conditiile care trebuie date pentru a putea recupera proprietatea sau in ce conditii o poate pierde pentru totdeauna.

Daca ambele parti sunt de acord in cele din urma, va fi semnat un contract in care totul va fi scris. In absenta unor obstacole, o astfel de operatiune se inchide intr-un timp foarte scurt, astfel incat o persoana care are nevoie urgenta de bani o poate obtine fara documente sau proceduri birocratice excesive, in doar o ora, banii necesari.

Cum sunt evaluate bunurile duse la amanet

Pentru a fi evaluate bunurile duse la amanet se va tine cont de urmatoarele aspecte – o casa de amanet are personal angajat si dispozitive speciale cu ajutorul carora se va stabili valoarea aurului amanetat sau valoarea electronicelor, respectiv a altor bunuri duse la casa de amanet. 

Asta inseamna ca se vor primi sumele corecte, tinand cont si de valoarea pe care produsul o are in piata, pentru ca atunci cand proprietarul nu il mai revendica, amanetul isi va recupera banii vanzand produsul respectiv mai departe. Este lesne de inteles ca nicio casa de amanet nu isi doreste sa piarda deci pretul produsului va fi putin mai mic decat cel al pietei.

Cele mai citite articole

Cum pot sa infiintez o firma online

Previous article

Cum alegi parfumul în funcție de ocazie: 5 reguli

Next article

You may also like

More in Stiri