Tusea seaca este un simptom al unei afectiuni indiferent daca este una pulmonara sau extrapulmonara. Aceasta reprezinta un reflex important al organismului care ajuta la eliminarea secretiilor, corpurilor straine in caile respiratorii. Astfel contribuie la prevenirea infectiilor.
Tipuri de tuse in functie de durata
Tusea seaca sau neproductiva nu contine mucus si poate dura pana la 8 saptamani, caz in care devine cronica. La prima vedere, un pahar cu apa poate calma aceasta tuse. Cand apa nu aduce nicio diferenta, ai nevoie de medicamente de calmare a tusei seci care sa te ajute sa te simti mai bine.
In functie de durata tusei, aceasta poate fi:
- Ocazionala – este normala deoarece este o reactie fireasca a organismului de a reactiona la un factor iritant. Nu este un simptom al unei probleme medicale si are o durata scurta.
- Acuta – apare ca simptom al unei infectii a cailor respiratorii superioare. De obicei nu are nevoie de interventii medicale avansate si dureaza mai putin de 3 saptamani.
- Subacuta – durata este de 3-8 saptamani.
- Cronica – durata este mai mare de 8 saptamani.
Cauzele aparitiei tusei seci
Specialistii in domeniu afirma faptul ca tusea este cel mai des intalnit simptom care aduce pacientii la medic pentru consultatie. Mai mult de 30 milioane de vizite medicale au loc din cauza tusei. Descopera care pot fi cauzele acesteia!
Infectiile respiratorii
Gripa sau raceala comuna debuteaza drept tuse seaca si poate persista mai multe saptamani. De asemenea, tusea convulsiva, laringita, sinuzita pot fi alte cauze ale tusei seci.
Astmul sau alergiile
Mucegaiul, acarienii, polenul pot sa afecteze in mod negativ alergiile, manifestandu-se tusea seaca. Aceasta poate deveni persistenta. Astmul este o alta cauza a tusei neproductive.
Refluxul gastroesofagian
Aciditatea ridicata din stomac care urca spre gat datorita refluxului acid, mai ales in timpul noptii, conduce la iritarea traheei, corzilor vocale si a gatului.
Factori iritanti
Cele mai citite articole
Tusea seaca poate avea drept cauza inhalarea agentilor iritanti cum ar fi: aerul rece, fumul de tigara sau parfumurile.
Sindromul picaturii postnazale
Acumularea secretiilor in spatele nasului sau in gat pot provoca tusea seaca. Atunci cand gatul nu poate produce mucus care sa fie inghitit odata cu saliva, apare tusea seaca.
Utilizarea anumitor medicamente
Medicamentele pentru hipertensiune, afectiuni oncologice sau de natura psihica, dar si unele antibiotice pot cauza tusea seaca.
Nivelul de umiditate scazut
Aerul prea uscat, cald sau rece poate cauza tusea seaca, deoarece organismul face eforturi de a se adapta la conditiile de mediu.
Tulburarile de natura psihologica
Starile de anxietate, de exemplu, pot cauza o tuse seaca de termen psihogen, adica manifestata pe fond nervos.
Manifestarea tusei seci
Tusea seaca este perceputa drept o problema atunci cand este persistenta si episoadele de manifestare sunt virulente. Exista momente cand plamanii sunt atat de iritati incat episoadele de tuse devin din ce in ce mai dese. Tusea seaca poate deveni severa si de lunga durata, fapt ce aduce cu sine dureri ale coastelor, dar si ale muschilor abdominali care pot ajunge sa dureze si cateva saptamani.
Manifestarea tusei seci poate fi insotita de:
- Secretie nazala;
- Congestie nazala;
- Disfonie;
- Respiratie suieratoare;
- Dificultati de respiratie;
- Pirozis;
- Gust acru;
- Sangerari.
Concluzionand, tusea seaca de scurta durata nu reprezinta o problema grava, dar cand este insotita de alte simptome si durata sa devine din ce in ce mai mare, este indicat sa mergi la medic.