Diverse

Ce face un consilier dezvoltare personală?

0

Sursa foto: Pixabay.com

Consultanții în dezvoltare personală, denumiți uneori și antrenori de viață, oferă servicii de consiliere clienților de diverse vârste pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții clienților lor.

Responsabilitățile de zi cu zi ale unui consultant de dezvoltare personală pot diferi drastic în funcție de clientela sa. Există asemenea specialiști și în unele școli care au menirea de a îndruma copiii și tinerii pentru a performa în diverse sectoare ale vieții lor personale.

În general vorbind, consultanții în dezvoltare personală sunt responsabili de comunicarea eficientă cu clienții, încurajându-i prin mijloace specifice ca să își atingă obiectivele. Acești profesioniști trebuie să fie organizați și capabili să păstreze confidențialitatea.

Când angajează oamenii un consilier de dezvoltare personală? 

 • când vor să-și descopere scopul;
 • când vor să se împuternicească;
 • când vor să dezvolte relații puternice cu anumite persoane;
 • când vor să-și trăiască viața lor, nu pe a altora (să-și regăsească autenticitatea);
 • când vor să se simtă mai bine cu ei înșiși.

Există așadar o mulțime de motive pentru care oamenii doresc să angajeze un consilier de dezvoltare personală. Să le luăm pe rând pe cele enumerate mai sus:

 • Când oamenii vor să-și descopere scopul

Nu este trist când oamenii își duc întreaga viață la întâmplare, fără a-și descoperi scopul? Există mult prea multe persoane care încă nu și-au găsit menirea în viață.

Aceștia sunt genul de oameni care și-au trăit și își trăiesc întreaga viață după voia altora. Au luat decizii pe baza a ceea ce alții se așteptau să facă (pornind de la părinți, profesori, prieteni, soț sau soție, șefi etc.), nu au avut niciodată șansa să fie ei înșiși cu adevărat, să trăiască autentic, nu precum niște marionete.

Înseamnă că dacă acum unii dintre ei au ajuns la un consilier de dezvoltare personală au decis să-și ia viața în mâinile lor proprii, ceea ce este fantastic. Este genul de provocare pe care specialiștii din domeniu le așteaptă cu entuziasm. În calitate de antrenor, nimic nu poate fi mai inspirator decât să ajuți un om să-și regăsească sinele pierdut și menirea supremă în viață.

 • Când oamenii vor să se împuternicească 

Mulți oameni se simt la un anumit moment dat extrem de neajutorați. Din cauza circumstanțelor care au acționat asupra lor sau a propriilor lor credințe limitative, ei cred că nu au putere de a depăși impasul în care se află.

Un antrenor de viață își poate ajuta clienții să-și descopere puterea personală interioară.  Este un demers dificil, deoarece aceștia sunt oameni care au trecut prin multe și care au avut multe relații abuzive (profesional și personal), așa încât trebuie să fie ghidați cu multă gentilețe pe drumul regăsirii resurselor lor interioare.

 • Când oamenii vor să își dezvolte relații puternice, armonioase

Majoritatea oamenilor nu au din nefericire cele mai bune relații cu cei apropiați. Faptul trist este că majoritatea acestor relații sunt rele din cauza scenariilor pe care ni le făurim în propriile noastre minți, ele nu au decât prea puțin de-a face cu realitatea.

Un consilier de dezvoltare personală își ajuta clienții ca să se ocupe de acestea și să le demonteze prin intermediul introspecției. Acesta este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le are la dispoziție un astfel de specialist.

 • Când oamenii vor să trăiască o viață plină de autenticitate

Dintr-o varietate de motive, oamenii tind să dezvolte o mulțime de nesiguranțe și credințe limitative. Drept urmare, oamenii nu trăiesc neapărat viețile pe care doresc să le trăiască pentru că își pun diverse măști.

În calitate de antrenor de perfecționare personală, specialistul le puteți oferi strategii și metode eficiente pentru a lucra cu ei înșiși și, prin urmare, să își descopere autenticitatea.

 • Când oamenii vor să se simtă mai bine cu ei înșiși

Aceasta este o însumare a tot ceea ce am enumerat până acum. Fiind mai puternici și mai fericiți, aceia ce pornesc pe drumul frumos al dezvoltării personale vor ajunge ca să se simtă mai bine cu ei înșiși, să-și regăsească stima de sine.

Care sunt abilitățile esențiale ale unui antrenor de dezvoltare personală?

 • capacitatea de a asculta;
 • crearea raportului;
 • abilitatea de a rezolva probleme;
 • oferirea feedback obiectiv;
 • capacitatea de a asculta. 

Cele mai citite articole

Ni s-au tot spus acele povești despre cum un bun ascultător este cel mai bun comunicator, dar acum avem și dovezi științifice, bazate pe diferite studii de specialitate, pentru a sprijini toate aceste afirmații.

Ca antrenor de dezvoltare personală, ascultarea atentă a clientului reprezintă o abilitate esențială din cel puțin două motive:

– clientul vine la cabinet cu problemele lui pe care vrea să și le expună;

– dacă nu este ascultat de către consilier, cum va putea cunoaște specialistul de dezvoltare personală ce probleme are și cum îl poate ajuta ca să scape de ele?

În mod normal, clienții care apelează la un asemenea coach vor fi oameni care nu au cine să-i asculte. Vor să scoată tot ce este în interiorul lor, să povestească despre ei și problemele lor, vor ca cineva să știe ce gândesc cu adevărat și cine sunt cu adevărat. Fără să-i judece. Singurul mod în care consilierul poate face acest lucru este ascultându-i.

Construirea de rapoarte este cel mai eficient mod de a crea relații cu clienții. Când aceștia se pot simți că sunt sincronizați corect cu specialistul și că amândoi sunt pe aceeași lungime de undă, atunci se vor deschide cu adevărat și se poate merge pe drumul frumos al reconstrucției personale.

Consilierii de viață trebuie să aibă abilitatea de a rezolva problemele clienților lor.

Aceasta este o altă abilitate crucială. Trebuie să aibă capacitatea de a intra în zonele cu dificultăți ale clienților lor. Iar după ce au ajuns la ele, trebuie să aibă și capacitatea de a concretiza strategiile adecvate necesare pentru a le rezolva prin cele mai bune soluții posibile.

Antrenorii de dezvoltare personală trebuie întotdeauna ca să ofere un feedback obiectiv

Acest lucru poate fi greu pentru unii, deoarece ființele umane nu sunt setate de a fi dure cu semenii lor. Este foarte greu pentru cineva să fie extrem de sincer, pentru că pur și simplu nu vrea să rănească sentimentele cuiva.

Dar exact asta va trebui să facă un consilier de dezvoltare personală. El trebuie ca să aibă curajul de a le semnala clienților punctele nevralgice, oricât de mult o să îi doară în primă fază. Indiferent cât de mult empatizează cu ei și problemele lor, dacă nu le oferă un feedback clar și onest, pur și simplu nu le va face serviciul pe care l-a promis.

Indiferent dacă vrei să te adresezi unui consilier de viață sau să devii tu însuți un specialist în acest domeniu, primul pas pe care ar trebui ca să îl faci este să citești anumite cărți dezvoltare personală bune pentru a-ți face o idee despre ce înseamnă cu adevărat această noțiune la modă și, mai ales dacă rezonezi cu ea.

 

 

 

 

Cele mai citite articole

Cât câștigă un frizer?

Previous article

Din ce se face laptele praf pentru bebeluși?

Next article

You may also like

More in Diverse