Sanatate

Cat de importanta este odihna si curatenia in combaterea anxietatii

0

Atunci când unii oameni se simt copleșiți sau stresați, se pot orienta catre yoga, mindfulness sau chiar un masaj relaxant, dar unele persoane vor simti nevoia stearga rapid praful de pe rafturi, să curete bucătăria sau chiar să organizeze un dulap, lucruri care sunt la fel de beneficem deoarece ordinea si curatenia din jurul nostru contribuie enorm la sănătatea noastra mentală. 

De fapt, pentru unii oameni, simpla imagine a unei case curate și organizate îi poate ajuta să se relaxeze și să se detensioneze chiar și după o zi copleșitoare.

Iată ce poate sa reprezinte impactul curățeniei asupra sănătății tale mentale, inclusiv beneficiile curățeniei asupra anxietii. 

Impactul negativ al dezordinii asupra sanatatii psihice 

Menținerea curățeniei în casă și actiune de a face curatenie sunt mai benefice decat crezi, murdaria si dezordinea poate avea un impact direct asupra sănătății mentale.

Dezordinea poate contribui la lipsa somnului si la anxietate

Dezordinea poate duce la scăderea concentrării si la ridicarea nivelului de stres, deoarece contextul vizual devine coplesit de obiectele inutile din interiorul spatiului in care te afli. 

Într-un fel, dezordinea și dezordinea sunt legate de emoții negative, cum ar fi confuzia, anxietatea și iritabilitatea, în timp ce o casă organizată tinde să producă emoții mai pozitive, cum ar fi calmul și un sentiment de bunăstare.

Pentru creier, dezordinea reprezintă un proces neterminat, iar această lipsă de completitudine poate fi extrem de stresantă pentru unele persoane. Acest fapt este valabil mai ales atunci când oamenii au preocupări semnificative care îi apasă în viața lor. Mai mult, odata cu anxietatea provocata de evenimente din viata ta si dezordine, vei tinde sa nu te odihnesti suficient, ceea ce va amplifica starile psihice negative. 

Dezordinea și lipsa de odihna, deci, pot crea si mai mult stres și anxietate, dar prin curățare, organizare și reducerea dezordinii, oamenii pot prelua controlul asupra situatiei și pot crea un mediu mai relaxant care îi ajută să se odihneasca mai bine si sa concentreze mai bine asupra problemelor mai presante din viața lor. 

Cum să încorporezi curățenia în viața ta

Fie că te lupți cu anxietatea, depresia sau ai o viata haotica, procesul de curățenie poate părea o sarcină copleșitoare, care pur și simplu nu este la îndemâna ta în acest moment. 

Dar a avea un mediu mai curat te va ajuta in mod clar sa iti îmbunătătesti starea de spirit si va contribui la un somn mai sanatos care iti va elibera mintea de gandurile apasatoare. 

Dacă ai o cameră curată, este mai puțin probabil să fii stresat de grămada de obiecte din jur în timp ce incerci să adormi noaptea. O cameră dezordonată poate avea un efect care îți aglomerează gândurile si iti va provoca anxietate. 

Aspiratul, ștergerea prafului și curățarea regulată a dormitorului. te vor ajuta sa adormi mai rapid si sa ai un somn odihnitor. Prin curățenie elimini prezenta anumitor acarieni, a prafului, bacteriilor si a altor posibili alergeni, ajutandu-te sa respiri mult mai bine. Odihna este un factor extrem de important in sanatatea ta mentala, lipsa unui somn corect pot sa amplifice simptomele de anxietate si depresie. 

Dacă ordinea in casa te ajută să reduci anxietatea, sa dormi mai bine și să iti ridici starea de spirit, atunci, incepe cu pasi mici. Alege o camera si o singura actiune de curatenie, cum ar fi stergerea prafului. Seteaza un timer pentru 15 minute, de exemplu, pentru a nu fi distras din proces. Vei vedea cat de simplu poate sa fie si cat de bine te va face sa te simti, chiar si simpla determinarede a lua control asupra situatiei. Odata ce ai reusit sa faci asta, iti vei elibera mintea de dezordinea din jurul tau, te vei putea odihni mai bine si te vei putea concentra pe rezolvarea adevaratilor cauzatori de neliniste. 

Ce este o pompa de dozare si in ce situatii este utila?

Previous article

Cum să schimbi aspectul casei tale cu ajutorul profilelor decorative

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate