Bromelaina este clasificata de catre FDA (U.S. Food and Drug Administration) ca un supliment alimentar. Multe persoane care au auzit de efectele antiinflamatoare ale bromelainei o folosesc topic sau pe cale generala, dar e important sa cunosti cateva elemente importante despre aceasta substanta si despre interactiunile sale cu alte medicamente si alimente.
Bromelaina e extrasa din ananas
Bromelaina este un amestec de enzime proteolitice obtinut din fructul de ananas. In America Centrala si de Sud, ea este folosita de secole pentru proprietatile sale terapeutice. Rolul bromelainei este de digestiv – caz in care se administreaza odata cu alimentele – sau de antiinflamator, cand iti va fi recomandat sa o iei pe stomacul gol [1].
Desi e extrasa din ananas, consumul fructului nu iti va furniza decat o cantitate mica de bromelaina. Dozele recomandate sunt de 80 – 400 mg, de 2 – 3 ori pe zi [2].
Bromelaina este eficienta in gestionarea osteoartritei
Exista studii clinice care demonstreaza proprietatile analgezice si antiinflamatoare ale bromelainei, ce o fac sa fie descrisa ca un tratament eficient impotriva inflamatiilor tisulare caracteristice osteoartritei [2].
Conform acestor studii, doza eficienta a fost la limita superioara recomandata – 400 mg, de doua ori pe zi [1].
Bromelaina poate preveni incidentele cardiovasculare
Bromelaina scade coagulabilitatea sangelui, ceea ce inseamna ca reduce riscul de tromboza. Suplimentele de bromelaina aduc beneficii in cazul arteriopatiilor periferice, accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic sau hipertensiunii arteriale [4].
Bromelaina e indicata in alergii si astm
Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, bromelaina are un impact pozitiv asupra persoanelor care sufera de diverse forme de alergii sau de astm bronsic. Dozajul nu a fost determinat cu precizie si este, inca, studiat [1].
Bromelaina ajuta la tratarea sinuzitei cronice
Tot multumita efectelor sale antiinflamatoare, bromelaina contribuie la ameliorarea congestiei nazale si a altor simptome asociate sinuzitei cronice. Participantii la studiul pilot care a relevat acest beneficiu au primit un supliment de bromelaina timp de 3 luni [2].
Bromelaina poate avea efecte adverse
Oamenii au tendinta de a considera suplimentele alimentare ca fiind 100% sigure, dar unele dintre ele pot determina efecte adverse, mai ales cand sunt luate in doze mari. La administrarea bromelainei pot aparea:
- Diaree;
- Greata;
- Varsaturi;
- Sangerare menstruala abundenta [1].
Bromelaina are si contraindicatii
Avand in vedere efectul anticoagulant, bromelaina nu trebuie asociata cu tratamente medicamentoase menite sa previna aparitia cheagurilor de sange.
De asemenea, bromelaina nu trebuie folosita inainte si dupa interventiile chirurgicale, cand poate determina hemoragii [3].
Bromelaina le este contraindicata persoanelor cu alergie la ananas si celor in cazul carora se poate manifesta o reactivitate incrucisata cu alti alergeni, de pilda:
- Polen;
- Latex;
- Telina;
- Fenicul;
- Morcovi;
- Grau [1].
Bromelaina prezinta o serie de interactiuni medicamentoase
Bromelaina poate modifica efectele unor medicamente, prin urmare este important sa consulti medicul inainte de a decide sa consumi acest supliment alimentar. Este vorba despre urmatoarele categorii de medicamente:
- Produse cu efect anticoagulant: in aceasta categorie nu intra numai anticoagulantele propriu-zise, ci si antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, aspirină, diclofenac si nu numai);
- Antibiotice: bromelaina modifica absorbtia unor antibiotice in organism. De pildă, ea creste cantitatea de amoxicilina sau tetraciclina care ajunge in sangele circulant, ceea ce inseamna ca are si potentialul de a accentua eventualele efecte adverse ale acestor medicamente;
- Sedative: bromelaina creste eficienta sedativelor, atat a celor sintetice (clasificate ca si medicamente), cat si a celor naturale (valeriana, de pilda), asadar este contraindicata asocierea dintre ele.
Bromelaina e o substanta naturala, extrasa din fructul de ananas, cu numeroase efecte benefice asupra organismului, care contribuie la ameliorarea simptomelor de osteoartrita, sinuzita, arsuri si asa mai departe. Totusi, administrarea bromelainei trebuie discutata cu medicul curant, mai ales de catre persoanele aflate sub tratament cu diferite medicamente.
Bibliografie:
- “Bromelain Information | Mount Sinai – New York.” Mount Sinai Health System, www.mountsinai.org/health-library/supplement/bromelain, accesat la 22.11.2022;
- NCCIH. “Bromelain.” NCCIH, May 2020, www.nccih.nih.gov/health/bromelain, accesat la 22.11.2022;
- Pavan, Rajendra, et al. “Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review.” Biotechnology Research International, vol. 2012, 2012, pp. 1–6, 10.1155/2012/976203, accesat la 22.11.2022;
- Whelan, Corey. “Bromelain.” Healthline, Healthline Media, 22 Dec. 2017, www.healthline.com/health/bromelain accesat la 22.11.2022.