Tech

6 echipamente necesare pentru montarea gardului electric

0

Rolul unui gard electric este acela de a împiedica prădătorii sau alte sălbăticiuni să pătrundă într-un anumit perimetru și totodată de a nu lăsa animalele din perimetrul respectiv să părăsească zona împrejmuită. Animalele care încearcă să treacă dincolo de gard simt o senzație neplăcută la contactul cu firele acestuia, senzaţie generată de impulsurile electrice.

Pentru ca gardul să funcționeze, sunt necesare câteva piese importante care nu ar avea nicio eficiență una fără cealaltă. Dacă vrei să apelezi și tu la o astfel de soluție pentru ferma ta, află din rândurile de mai jos ce trebuie să conţină un kit de instalare a unui gard electric.

Stâlpi de susținere

Orice gard are nevoie de stâlpi de susținere, iar acestea sunt și piesele cu care se începe montarea. Stâlpii pentru gardul electric pot fi din materiale ușoare, precum plasticul sau aluminiul, sau din materiale mai rezistente, cum ar fi lemnul sau betonul.

Indiferent de natura materialului, stâlpii se montează începând cu cei din colțuri, după care trebuie puşi intermediarii care se fixează la o distanță de 3-5 metri. 

Conductorii

Conductorii sunt acele elemente care preiau impulsurile electrice şi le transmit pe toată lungimea gardului, având totodată și scopul de a delimita suprafața protejată de gard.

Pe post de conductori pot fi folosite fire, benzi sau plase pentru gardul electric, în funcție de speciile de animale cărora le este destinată instalația.

Cu cât gardul este mai lung, cu atât conductorii trebuie să fie mai groși pentru a asigura o bună transmitere a impulsurilor electrice. 

Izolatorii

Izolatorii au forma unor inele sau cârlige din plastic şi au rolul de a împiedica firele sau celelalte tipuri de conductori să intre în contact cu stâlpii. Aceste piese sunt montate pe stâlpi prin înșurubare sau cu ajutorul altor sisteme de fixare, după care conductorii se trec prin orificiile acestora.

Cele mai citite articole

Este foarte important ca firele să fie trecute prin găurile izolatorilor și nicidecum înfășurate în jurul lor, în speranţa că astfel se vor fixa mai bine.

Bara de împământare

Acest element se instalează într-un loc în care să fie cât mai mult umezeală, având grijă, totuşi, să nu fie amplasat la mai puțin de 10 metri de un sistem de împământare al unei alte instalații.

Dacă gardul este alimentat cu un aparat pe baterii sau acumulatori, lungimea barei de împământare trebuie să fie de 30 de centimetri, în timp ce un gard cu aparat conectat direct la rețea are nevoie de o bară de cel puțin un metru. 

Aparatul pentru gardul electric

Mulți consideră aparatul pentru cardul electric cea mai importantă piesă, însă după cum spuneam, circuitul nu poate fi realizat dacă nu ai la dispoziție toate componentele enumerate aici.

Aparatul se conectează cu mai sus menţionaţii conductori și generează impulsuri scurte și repetate, care sunt astfel transmise pe toată lungimea gardului.

Puterea aparatului pentru gardul electric se alege în funcție de necesități, la fel și modul de alimentare. De exemplu, pentru montarea unui gard electric într-o zonă izolată, vei avea nevoie de un aparat pe baterii sau acumulatori, în timp ce un gard instalat la fermă poate fi alimentat cu un aparat conectat la priză.

Mânerul pentru poartă

Un gard electric are nevoie și de puncte de trecere pe care să le poți folosi fără a te curenta, deși un astfel de incident este lipsit de orice risc. Senzația este însă una neplăcută, așa că porțile au nevoie de un mâner special, cu ajutorul cărora să poată fi deschise și închise ori de câte ori este nevoie.

Mânerul este confecționat dintr-un material izolant așa că poate fi folosit cu toată încrederea fără a fi nevoie să întrerupi alimentarea gardului ori de câte ori folosești poarta. 

La toate aceste, se mai adaugă și o plăcuță de avertizare, în cazul  în care dispozitivul este plasat într-o zonă circulată. Deși nu are nicio implicație în funcționarea gardului, montarea unei asemenea plăcuțe este obligatorie prin lege și astfel devine un accesoriu necesar.     

Cele mai citite articole

Cum pot fi detectate camerele spion?

Previous article

Traseul România – Olanda, totul despre transportul cu autocarul

Next article

You may also like

More in Tech