Piatra naturală a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru construirea locuinţelor. Piatra a dat numele unei epoci istorice datorită utilităţii ei în confecţionarea de unelte şi construcţia de clădiri. Dacă la început se foloseau blocuri pe care cu greu le puteau şlefui oamenii în mod rudimentar, în prezent, piatra este disponibilă într-o varietate de dimensiuni, modele şi culori. Între materialele de construcţii decorative, piatra naturală adaugă un plus la capitolele rezistenţă şi aspect atât pentru placările exterioare cât şi pentru proiectele de amenajări interioare. Iată câteva lucruri de care trebuie să ţii cont înainte de a alege modelul potrivit:
Specificul locului în care se aplică
Fiecare piatră naturală are o anumită textură, un grad de rezistenţă şi o culoare anume. Le poţi alege ţinând cont de specificul camerei sau al suprafeţei în care o integrezi. Spre exemplu, marmura netedă şi lustruită poate fi folosită pentru pardoseli de terasă, hol şi bucătării luxoase. Granitul este o altă opţiune excelentă pentru bucătărie, baie şi terasă, nu doar în pardoseli, ci şi ca material de blat sau placare a pereţilor. Tot pentru placări verticale poţi alege Sandstone, o piatră naturală decorativă care creează o atmosferă caldă în interior.
Culoarea
Culoarea este primul element vizibil al pietrei naturale. Indiferent că vorbim despre ziduri exterioare sau suprafeţe de interior, primul aspect cu care intri în contact este culoarea materialului. Atât în şantierele de la zero, cât şi pentru proiectele de renovare, materialele de construcţie şi elementele decorative trebuie să fie complementare, inclusiv din punct de vedere al paletei de culori. Un mare avantaj al pietrei este culoarea naturală. Albul este culoarea definitorie a marmurei. Dacă urmăreşti o amenajare într-o nuanţă de crem, poţi alege marmură cappuccino, travertin, limestone, ardezie sau Sandstone. Marmura şi ardezia mai sunt disponibile în nuanţe mai îndrăzneţe de negru, albastru sau verde.
O alegere îndrăzneaţă este reprezentată de negru sau gri închis, disponibil în ardezie sau marmură. Nuanţe aparte de roz, verde sau albastru găseşti în diferite soiuri de marmură sau ardezie.
Finisajul
Cele mai citite articole
Dincolo de aspect, foarte importante pentru orice tip de amenajare sunt finisajele obţinute cu piatră naturală decorativă. Piatra naturală polişată poate fi folosită deopotrivă la interior şi exterior pentru socluri, faţade, garduri şi alte elemente decorative. Prin scapitare, piatra capătă o textură aparte, imperfectă la atingere, dar de mare efect. Piatra naturală scapitată are o imagine unică, iar procedeul este disponibil pentru marmură, travertin, Sandstone şi Limestone.
Pardoseli
Marmura, granitul, travertinul şi ardezia sunt recomandate pentru proiecte de pardoseli datorită rezistenţei de care dau dovadă. Atât pentru terase, cât şi în interior, poţi obţine un aspect elegant din combinarea texturilor şi culorilor potrivite.
Placare de pereţi
O soluţie excelentă pentru obţinerea unui aspect unic al peretelui este placarea cu piatră naturală. Alegerea unui singur perete ca element decorativ reprezintă o adevărată declaraţie în materie de design interior. În bucătărie, baie sau hol, piatra naturală înlocuieşte cu succes gresia, faianţa sau lambriul.
Elemente decorative
Elementele decorative de interior sau de exterior pot fi confecţionate sau placate cu piatră naturală. Pentru amenajarea curţii, poţi folosi diverse modele de piatră de la căile de acces până la fântâni, spaţii de socializare sau grătare în aer liber. În interior, unul dintre cele mai potrivite proiecte pentru placarea cu piatră este şemineul, deoarece piatra naturală are o rezistenţă termică dovedită.
Alegerea pietrei naturale ca material de construcţie sau finisaje reprezintă doar o întoarcere la origini. Elementele naturale au trecut cel mai bine proba timpului. Dintre ele, piatra este o opţiune excelentă pentru proiecte de amenajări exterioare sau design interior. Esenţial este să alegi modelul, culoarea şi textura potrivite pentru suprafaţa pe care se aplică.