Sanatate

4 metode eficiente pentru a face față depresiei

0

Depresia este una dintre cele mai comune afecțiuni mintale din zilele noastre, care afectează profund emoțiile, gândirea, modul de a acționa și interacționa al persoanei. Este o stare care se manifestă printr-o paletă largă de simptome, precum tristețea, pierderea interesului sau a plăcerii pentru activități cândva adorate. De asemenea, acestei afecțiuni i se asociază și pierderea poftei de mâncare, probleme cu somnul, scăderea sau creșterea în greutate, senzația de oboseală cronică, sentimentul de inutilitate și chiar gânduri suicidare.

Este vorba despre o problemă greu de gestionat sau se poate remedia? Rândurile de mai jos prezintă cele mai eficiente metode prin care putem controla această stare negativă.

Consult de specialitate

Specialiștii spun că depresia este mai mult decât o simplă stare de tristețe: este o afecțiune mintală care necesită, în primul rând, o evaluare atentă și un diagnostic precis. În acest sens, un consult de specialitate este primul și cel mai important pas.

Cea mai mare și frecventă greșeală pe care o fac cei afectați de depresie este să ignore simptomele și să fie convinși că este doar o pasă proastă, trecătoare. Asemenea situație nu trebuie lăsată la voia întâmplării! În primul rând, este vorba despre o afecțiune care, dacă primește tratament adecvat, poate fi depășită de peste 90% dintre subiecți. În al doilea rând, dacă rămâne prea puțin sau chiar deloc tratată, depresia duce la o degradare profundă a calității vieții și chiar la suicid.

Lecturi cu informații pozitive

Cu toate că nu poate fi considerată un tratament în sine, literatura motivațională aduce un aport semnificativ în îmbunătățirea stării celor afectați de depresie. Numită de unii doctori psihologi biblioterapie (adică terapia prin citit), lectura este departe de a fi considerată un remediu în sine. Cu toate acestea, cărțile motivaționale au abilitatea de a purta cititorul într-o cu totul altă lume, arătând că pacea, lumina și speranța sunt laturi ale aceleiași existențe.

Cele mai citite articole

Studii efectuate de-a lungul anilor pe diferite categorii de persoane afectate de depresie au relevat o îmbunătățire semnificativă a stării de spirit în rândul persoanelor preocupate în mod constant de lectură. În mod special, impactul pozitiv a fost reprezentat de citirea unor cărți catalogate ca fiind motivaționale.

Explorarea laturii spirituale

Foarte multe studii realizate îndeosebi de organizațiile religioase au relevat faptul că, într-un procent covârșitor, persoanele afectate de depresie nu sunt foarte religioase. Deși nu pot fi luate în considerare ca studii așezate pe baze obiective sau științifice, este o certitudine faptul că cei care practică rugăciunea și meditația sunt afectați într-o mai mică măsură de depresie. O posibilă explicație a acestei influențe pozitive este legată de motivația de a atinge un scop – mântuirea, iluminarea, eliberarea spirituală; modalitățile prin care se pot obține asemenea rezultate sunt discuțiile purtate fie în grup, fie unu la unu, în legătură cu subiectele care provoacă emoții negative.

Implicarea în activități sportive

Ca și în cazul cititului, practicarea activităților sportive de orice fel nu este de natură a trata depresia, dar poate avea efecte notabile în ceea ce privește îmbunătățirea stării generale de spirit. Un program de exerciții fizice combinat cu o dietă echilibrată reprezintă recomandarea ca adjuvant în tratamentul depresiei, putând fi un factor determinant în reorganizarea pe temeiuri sănătoase a vieții unei persoane afectate de această suferință.

Efectele pozitive ale practicării sportului se datorează unor factori precum:

  • îmbunătățirea condiției fizice;
  • urmărirea unor ținte și posibilității de a savura atingerea acestora;
  • posibilitatea de a interacționa cu alte persoane cu preocupări similare;
  • încurajarea dezvoltării unui spirit competitiv, în primul rând în raport cu propria persoană și apoi în raport cu ceilalți.

Nu este nicio rușine în a conștientiza că avem probleme pe care nu le putem depăși prin propriile forțe și nu este nicio rușine în a cere ajutorul! Depresia nu este o afecțiune pe care să o ignorăm sau pe care să o tratăm „artizanal”, cu alcool sau droguri. Este o afecțiune mintală care poate lovi pe oricine, indiferent de statut sau vârstă, necesită o evaluare de specialitate și un tratament adecvat, pentru a putea fi corect și complet eliminată. De aceea, deschiderea către soluționări pozitive este cheia salvării fiecărui suferind de afecțiunea pe care Organizația Mondială a Sănătății o consideră boala mondială cu impact major în următorii ani.

Cele mai citite articole

Cinci culori ușor de asortat, pe care merită să le ai și tu în garderoba ta

Previous article

Cursuri SEO Acreditate

Next article

You may also like

More in Sanatate