De obicei, este in sarcina monarhilor puternici, a generalilor straluciti si a liderilor mondiali influenti sa dicteze cursul istoriei. Dar uneori, soarta, destinul sau doar norocul decide ca o pereche de labe, copite sau gheare ar fi mai potrivite sa dicteze cursul. Iata cateva animale care au schimbat istoria, in unele dintre cele mai notabile momente in care omul a stat deoparte iar animalele au preluat controlul si au schimbat lumea in moduri uneori mici, dar alteori extrem de semnificative.
1. Oaia Dolly a dovedit ca clonarea este posibila
Pe 5 iulie 1996, acest mic manunchi de bucurie a iesit din burta uneia dintre cele trei mame ale ei, primul mamifer clonat dintr-o celula adulta.
Nasterea lui Dolly a dovedit ca ar putea functiona o tehnica numita transfer nuclear al celulelor somatice, o tehnica in care nucleul celular dintr-o celula adulta este transferat intr-un ou nefertilizat, apoi implantat intr-un surogat.
Dolly a murit de o boala pulmonara la varsta de 6 ani, dar tehnica de clonare folosita pentru a o produce a fost folosita mai tarziu pe alte mamifere mai mari, inclusiv porci, caprioare, cai si tauri.
2. Porumbelul Cher Ami a salvat sute de soldati din trupele americane
In timpul Primului Razboi Mondial, acest porumbel mesager a ajutat la salvarea vietilor a aproape 200 de soldati americani. Acestia ramasesera blocati in spatele liniilor inamice din Franta. Ultima speranta a soldatilor a fost trimiterea de mesaje cu ajutorul porumbelului Cher Ami, singurul ramas in viata. Acest porumbel, desi grav ranit, a calatorit 25 mile pentru a-si indeplini misiunea si a salva vietile soldatilor.
Viata porumbelului a reusit sa fie salvata, fiindu-i sculptat chiar si un picior de lemn care sa il inlocuiasca pe cel pierdut. Cher Ami a devenit erou de razboi, fiind decorat cu Medalia Croix de guerre (Crucea de Razboi) pentru curaj. Datorita ranilor Cher Ami a murit in decurs de un an dupa eveniment.
3. David Greybeard a dezvaluit adevarata inteligenta a cimpanzeilor
Pana in 1960, oamenii de stiinta credeau ca numai oamenii detin capacitatea de a produce si de a folosi unelte. Insa pe 4 noiembrie a acelui an, Jane Goodall a observat un cimpanzeu pe care l-a numit David Greybeard folosind o tulpina de iarba pentru a extrage termite dintr-un musuroi de termite.
Mai tarziu, Goodall i-a observat pe David Greybeard si un alt cimpanzeu construind unelte de pescuit prin curatarea frunzelor de pe crengute.
4. Leoaica Elsa a inspirat conservarea faunei salbatice
In 1956, George Adamson, un explorator din Kenya, si sotia sa Joy au adoptat un pui de leu pe care l-au numit Elsa. Ani de zile, sotii Adamson au crescut-o si au ingrijit-o pe Elsa in casa lor din Africa, invatand-o sa vaneze singura si sa dezvolte abilitatile de a supravietui in salbaticie.
In cele din urma, cuplul a eliberat-o pe Elsa si in mod surprinzator, aceasta a supravietuit. In 1960, Joy a scris o carte non-fictiune, „Born Free”, despre experienta de a o creste pe Elsa. Sase ani mai tarziu, un film bazat pe carte a fost lansat cu mare succes si este creditat cu promovarea conservarii faunei salbatice publicului larg.
5. Cainele Balto a reusit sa livreze serul salvator
In 1925, medicii din Alaska s-au confruntat cu o problema mortala. O epidemie de difterie era gata sa se extinda in Nome, Alaska, un oras de pe coasta de vest a statului iar singurul ser care i-ar putea salva se putea procura doar din Seattle. Singura modalitate de a transporta antitoxina in sat era cu sania trasa de caini.
Echipa desemnata pentru etapa finala a fost condusa de Balto, un Husky siberian care a alergat prin viscol 54 mile la -40 grade in toiul noptii pentru a livra serul.
Ajuns cu antidotul in Nome, a fost intampinat ca erou. A fost imortalizat in multe moduri diferite, inclusiv in filme si printr-o statuie in Central Park, New York.
6. Calul Beautiful Jim Key a impresionat un presedinte
De mic, acest cal a fost tratat cu blandete de stapanul sau, William Key, antrenor cunoscut de cai si un veterinar autodidact. Isi urmarea stapanul in permanenta, asemenea unui catel, avand o fire foarte curioasa. Astfel, stapanul a inceput sa il invete diverse lucruri.
La inceput a invatat sa deschida singur poarta, apoi sa se tarasca si sa se rostogoleasca. A invatat sa aduca diverse lucruri stapanului sau si a invatat culorile. A invatat chiar si alfabetul. Stia sa raspunda afirmativ la unele intrebari sau sa faca calcule simple.
Willian Key a participat cu acest cal timp de 9 ani la spectacole si demonstratii, aparand in presa vremii. Cel mai important moment a fost spectacolul dat in prezenta presedintelui SUA William McKinley, care a declarat dupa spectacol ca bunatatea si rabdarea pot duce la lucruri uimitoare.
7. Cainele Smoky a devenit un erou de razboi
Din lista noastra de animale care au schimbat istoria nu lipsesc cainii care au efectuat acte eroice in timpul razboiului. Smokie nu este un Husky sau un Terra Nova mare si voluminos. Este un Yorkshire Terrier (sau Yorkie).
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, soldatii americani au fost atacati pe un aerodrom din Filipine. Singura modalitate prin care puteau comunica de pe aerodrom era posibilitatea trecerii liniilor telefonice printr-o conducta subterana. Plasarea liniilor ar fi fost o provocare (ca sa nu mai spunem periculos), asa ca Smoky a salvat situatia. Acest caine care apartinea unui caporal a ajutat soldatii sa treaca firele prin conducta, avand firele prinse de zgarda.
Pe langa faptul ca a salvat vietile a aproximativ 250 de oameni, permitand construirea liniei de comunicatie, Smoky a fost si un sustinator al moralului si o prezenta linistitoare si fericita pentru soldati si pentru pacientii din spital. Acest caine este amintit in prezent ca fiind unul dintre cei mai timpurii caini de terapie.
8. Cainele Pickle a recuperat cupa mondiala furata
In 1966, trofeul Jules Rimet (precursorul trofeului FIFA World Cup) a fost furat din locatia sa presupusa sigura din Westminster Central Hall, cu putin timp inainte de inceperea campionatului de fotbal. Detectivii bitanici nu au reusit sa prinda hotul, fiind oferite chiar si recompense celui care va gasi trofeul.
La o saptamana dupa disparitia trofeului, un barbat pe nume David Corbett isi plimba cainele intr-un cartier din sudul Londrei, cand catelul Pickles, un caine din rasa Border Collie, a inceput sa adulmece sub un tufis. Corbett s-a aplecat sa investigheze ce se asunde sub tufis si, desigur, trofeul Jules Rimet era ascuns dedesubt, infasurat in ziar.
Pentru descoperirea sa, Pickles a primit o medalie de argint din partea National Canine Defence League si chiar a aparut intr-un film de spionaj numit „The Spy with a Cold Nose”. Este un act incredibil, avand in vedere ca Pickles nu era un caine politist si nici dresat special in vreun fel – era un animal de companie obisnuit! Aceasta este cu siguranta dovada ca cainii au niste superputeri serioase.
9. Pisica Snowball a ajutat la rezolvarea unei crime
In 1994, un caz de crima a zguduit mica comunitate a insulei Prince Edward Island, situata in largul coastei Canadei. O femeie de 32 de ani pe nume Shirley Duaguay a disparut, iar cadavrul ei a fost gasit cateva luni mai tarziu. Majoritatea oamenilor credeau ca de vina este sotul ei abuziv; cu toate acestea, nu au existat dovezi care sa il acuze.
Aceasta pana cand cineva a gasit in padure o geanta care continea o jacheta patata de sange, pantofi sport si niste fire albe de par de pisica. Sotul victimei, Douglas Beamish, detinea o pisica alba pe nume Snowball. Testul ADN a relevat faptul ca firele de par erau idenice cu ale pisicii Snowball. Impreuna cu unele dovezi de pe corpul victimei, „marturia” lui Snowball a fost suficienta pentru a-l condamna pe Beamish. Oamenii de stiinta au estimat ca sansele ca firele de par sa provina de la o alta felina sunt de 1 la 50 de milioane.
A fost prima data cand ADN-ul non-uman a fost folosit intr-un caz de crima. De atunci, ADN-ul animalelor de companie a ajutat la rezolvarea multor crime violente.
10. Oaia Montauciel a fost unul dintre primii aeronauti din lume
Cu mult inainte de Sputnik, Laika, cainele spatial sovietic si chiar fratii Wright, a fost oaia Montauciel (care inseamna „Urca-spre-cer”) si tovarasii sai – o rata si un cocos.
Pe 19 septembrie 1783, balonul fratilor Montgolfier denumit „Aerostat Reveillon” a zburat avand aceste fiinte vii la bord.
Oamenii de stiinta credeau ca, daca o oaie ar putea supravietui calatoriei, la fel si un om. Animalele s-au intors toate nevatamate… in cea mai mare parte. Se pare ca Montauciel a lovit cocosul inainte ca balonul sa se ridice in aer. Primul zbor cu oameni la bord avea loc o luna mai tarziu.
Sursa imagine titlu: unsplash.com